Külföld

Luhanszki kormányzó: Megkezdődött a régió felszabadítása

Az ukrán vezérkar szerdai jelentésében közölte, hogy Oroszország vesztesége az Ukrajna elleni háborúban elérte a 61 000 katonát

Szerhij Hajdaj, a Donyec-medencében lévő Luhanszk megye kormányzója megerősítette szerdán, hogy az ukrán csapatok „több települést is felszabadítottak az orosz megszállás alól” a régióban.

Luhanszki kormányzó: Megkezdődött a régió felszabadítása
Az orosz csapatok által megszállt négy ukrajnai régió – Luganszk, Donyeck, Herson és Zaporizzsja – elcsatolásának jegyében tartott tüntetésen és koncerten vettek részt Moszkva központjában, a Vörös téren 2022. szeptember 30-án.
Fotó: STRINGER / AFP

„Immár hivatalosan is megkezdődött a luhanszki régió megszállásának megszüntetése. Több település már felszabadult az orosz hadsereg megszállása alól, az ukrán erők ott már ukrán zászlókat tűznek ki” – írta a kormányzó a Telegram üzenetküldő portálon.

A washingtoni hadtudományi intézet, az Institute for the Study of War (ISW ) szakértői legfrissebb elemzésükben, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett, azt írták, hogy az ukrán csapatok jelentős sikereket értek el a déli Herszon megyében, miközben folytatják az előrenyomulást keleten, a harkivi és a luhanszki régiókban. Az ISW szerint az ukrán ellentámadás akadályozza Oroszország azon kísérleteit, hogy további lőszereket, tartalékokat, mozgósított embereket és védelmi felszereléseket helyezzenek előbbre.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegramon reagált arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a herszoni, zaporizzsjai, donyecki és luhanszki megszállt területek Oroszországhoz csatolásáról szóló törvényeket. „Egy terrorista ország erőszakos döntései nem érnek meg annyit, mint azt a papír, amit aláírtak. Egy kollektív őrültek háza él tovább egy kitalált világban” – fogalmazott Jermak. Szavai szerint: Az orosz őrületre a legjobb gyógyír az ukrán fegyveres erők, a nagy pontosságú fegyverek és az offenzíva. „Térjünk vissza a valóságba, visszaszerezzük mindazt, ami a mienk” – zárta üzenetét az elnöki iroda vezetője.

Olekszandr Sztaruh Zaporizzsja megyei kormányzó arról adott hírt, hogy szerdán az oroszok Iszkander rakétákkal mértek csapást Zaporizzsjára és környékére. A támadásban Hujlajpole településen életét vesztette a helyi kistérségi tanács alelnöke és egy helyi vállalat vezetője.

Az ukrán vezérkar szerdai jelentésében közölte, hogy Oroszország vesztesége az Ukrajna elleni háborúban elérte a 61 000 katonát. Előző nap az ukrán hadsereg kétszáz orosz katonát, négy helikoptert, négy drónt és 11 harckocsit semmisített meg.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom