Külföld

Sojgu: Több mint 200 ezer embert sikerült mozgósítani

A miniszter szerint a katonákat csak kiképzés és harcra való felkészítés után szabad hadműveleti területre vezényelni

Már több mint 200 ezer ember érkezett az orosz fegyveres erőkhöz a szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás keretében – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy keddi katonai videókonferencián.

Sojgu: Több mint 200 ezer embert sikerült mozgósítani
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter
Fotó: AFP/Ozan Kose

A tárcavezető elmondta, hogy a létrehozott alakulatok személyi állományát nyolcvan gyakorlótéren és hat kiképzőközpontban képezik ki. Közölte, hogy a toborzó irodáknál nagyszámú önkéntes jelentkezik.

„Egyiküket sem szabad elutasítani, hacsak nincsenek rá súlyos okok” – mondta Sojgu.

Hangsúlyozta, hogy a behívottaknak, a harci környezethez való mielőbbi alkalmazkodása érdekében pótlólagos foglalkozásokat kell tartani, harci tapasztalattal rendelkező tisztek felügyelete mellett. A miniszter szerint a katonákat csak kiképzés és harcra való felkészítés után szabad hadműveleti területre vezényelni. A mozgósított egységek bevetését kizárólag a „különleges hadműveletben” már részt vevő egységekkel együtt szabad tervezni.

A miniszter utasította az ellenőrzési és felügyeleti főcsoportfőnökséget, hogy „alaposan ellenőrizze a részleges mozgósításra vonatkozó intézkedések egész sorát”. Az elmúlt napokban ugyanis számos jelentés látott napvilágot arról, hogy az orosz hadkiegészítő parancsnokságok egyáltalán nem csak a katonai szakképesítéssel vagy harci tapasztalattal rendelkező tartalékosokat hívták be, akikre a mozgósítás az orosz védelmi tárca és államfő szerint vonatkozott.

Dmitrij Csernyicsenko miniszterelnök-helyettes közölte, hogy az állami szolgáltatások portálján (Gosuslugi.ru) több mint hetvenezer érdeklődést regisztráltak a hadseregbe való önkéntes jelentkezéssel kapcsolatban a részleges mozgósítás kezdete óta. Csernyisenko szerint a hétvégén tesztüzemben beindították a jelentkezés lehetőségét, amellyel eddig kétezren éltek.

Elmondta azt is, hogy a Gosuslugi.ru immár lehetőséget nyújt az indokolatlan behívók megfellebbezésére, a jogosultságra vonatkozó iratok csatolása mellett.

Kapcsolódó írásaink