Külföld

Kolumbia és az Egyesült Államok együtt harcol a tengeren lebonyolított drogkereskedelem ellen

Gustavo Petro: Prioritás, hogy a kábítószereket még a Kolumbiából történő kiszállítás előtt betiltsák és elkobozzák

Fokozza együttműködését és a hírszerzési információk cseréjét az Egyesült Államok és Kolumbia a tengeren lebonyolított drogkereskedelem elleni fellépés jegyében – jelentette be Gustavo Petro kolumbiai elnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter helyi idő szerint hétfőn Bogotában.

Kolumbia és az Egyesült Államok együtt harcol a tengeren lebonyolított drogkereskedelem ellen
Gustavo Petro kolumbiai elnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter Bogotában tárgyalt
Fotó: Anadolu Agency/Juancho

A találkozójukat követő sajtótájékoztatón Petro azt mondta: prioritás, hogy a kábítószereket még a Kolumbiából történő kiszállítás előtt betiltsák és elkobozzák, valamint kiemelt ügy a kereskedelmet irányítók felkutatása is.

Blinken úgy nyilatkozott, hogy a két fél javarészt egyetértésben van a drogcsempészet elleni fellépés témájában, és a kolumbiai fél konkrét ötleteket is előterjesztett az ügy előmozdítása érdekében.

Petro nemrégiben annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által a drogkereskedelem ellen vezetett háború kudarcot vallott, ezért új, nemzetközi megközelítésre lenne szükség.

A kolumbiai elnök most azt is javasolta, hogy azokat a kábítószer-kereskedőket, akik eleget tesznek a kormány feltételeinek, feladják magukat, és felhagynak a kereskedelemmel, ne fenyegesse a kiadatás veszélye, külföldön már ne kelljen további vádakkal szembenézniük.

Blinken erre azzal reagált, hogy a kiadatás az igazságszolgáltatás és a nemzetközi bűnözés áldozatainak javát szolgálja. Kijelentette: „Ez az egyik fontos eszköz a transznacionális bűnszervezetek felszámolásához, amelyek oly sok kárt okoznak mindkét félnek és társadalmunknak. Továbbra is szorosan együtt fogunk működni ebben a kérdésben.”

Blinken egyhetes úton van Kolumbiában, Chilében és Peruban.

Kapcsolódó írásaink