Külföld

Kitüntették az ukrán nemzetet a varsói biztonságpolitikai fórumon

A Szabadság Lovagja díjat a Warsaw Security Forum nemzetközi varsói konferenciáján Olena Zelenszka, az ukrán elnök felesége vette át kedden

A kedd esti ünnepségen mondott köszöntőbeszédben Ingrida Simonyte litván kormányfő hangsúlyozta: minden nemzet erejét a szabadságért és hazájukért harcolni akaró emberek adják. „Ma biztosan megmondhatom, hogy Ukrajna legyőzhetetlen” – jelentette ki.

Kitüntették az ukrán nemzetet a varsói biztonságpolitikai fórumon
Olena Zelenszka, az ukrán First lady
Fotó: TASR

Olena Zelenszka is tiszteletét fejezte ki az ukrán nemzet iránt, Lengyelországnak pedig  köszönetet mondott azért, hogy lakosai „naponta szellemileg fegyverzik fel” Ukrajnát.

A varsói biztonságpolitikai konferenciát 2014 óta szervezik, a Szabadság Lovagja díjat a szabadság, az igazságosság és a demokrácia fejlesztésében szerzett érdemekért adják át évente. Tavaly a kitüntetést Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikusnak ítélték oda.

A kedden kezdődött, kétnapos varsói biztonsági fórum első napján mások mellett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, Ben Wallace brit védelmi miniszter és Annalena Baerbock német külügyminiszter is részt vett.

Kapcsolódó írásaink