Külföld

Grúzia hadat üzenne Oroszországnak?

Ezrek menekülnek a sorozás elől a volt szovjet tagköztársaságokba

Csaknem kétszáz szolgálalat elől menekülő, hadköteles férfit tartóztattak le Oroszország és Grúzia határán, miközben a kaukázusi országban népszavazásra készülnek. A kérdés, amit a Grúz Álom Pártja feltenne úgy hangzik: akarja-e, hogy hadat üzenjünk Moszkvának?

Grúzia hadat üzenne Oroszországnak?
Fotó: MH

Saját bevallása szerint Oroszország több mint 180 menekülni próbáló hadköteles férfit tartóztatott le eddig a grúz határon. Az Interfax hírügynökség vasárnap jelentette, hogy Észak-Oszétia régió katonai biztosa szerint a Verkhni Lars határátkelőn adták át a szökevényeket. Helyi lapok szerint a Vlagyimir Putyin által másfél hete meghirdetett részleges mozgósítás tömeges kivándorlást indított el, a határátkelőkön több kilométeres sorok állnak.

„Férfiak tízezrei menekültek nemcsak a dél-kaukázusi Grúziába, hanem például a közép-ázsiai volt szovjet államokba, Kazahsztánba és Kirgizisztánba is” – írja ezzel kapcsolatban a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A menekültáradatra tekintettel az észak-oszétiai régió tranzitkorlátozásokat vezetett be a múlt héten. Ráadásul már korábban bejelentették, hogy a katonai korú férfiakat mostantól intenzívebben fogják ellenőrizni a határon.

Tbiliszi mindeközben népszavazásra készül. Mint ismert, 2008-ban az ország rövid és megalázó vereségével záruló háborút vívott Oroszországgal, amely során lényegében véve elvesztette az ellenőrzést Dél-Oszétia és Abházia felett. Giorgij Kobakhidze és a Grúz Álom Pártja most arról szeretné megkérdezni a kaukázusi állam lakosságát, hogy kész-e vállalni egy újabb, az ukrán válság miatt a szakadár területek visszaszerzésével kecsegtető háborút, egyúttal pedig segítséget nyújtani Ukrajnának.

Kapcsolódó írásaink