Külföld

Népszámlálást tartanak Szerbiában

Népszámlálás kezdődik szombaton Szerbiában, a becslések szerint tizenegy év alatt akár 700 ezerrel is csökkenhetett az ország lakosságának száma – közölte a távirati iroda. 

Népszámlálást tartanak Szerbiában
Népszavazást tartanak Szerbiában
Fotó: MH

Miladin Kovacevic, a központi statisztikai hivatal igazgatója hétfőn a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS) arról beszélt, hogy az október 31-ig tartó cenzus során az állampolgároknak 69 kérdésre kell válaszolniuk. Mint mondta, Szerbiában most először végzik elektronikusan az adatbevitelt, vagyis a népszámlálási biztosok nem papírlapokra viszik fel az adatokat, hanem laptopon rögzítik, és azonnal továbbítják az információkat, így az adatfeldolgozás sokkal gyorsabb lesz, az előzetes eredmények már november végére megszülethetnek.

A statisztikai hivatal vezetője azt is közölte, hogy akik megtagadják a válaszadást, azok komoly pénzbüntetésre számíthatnak. Hozzátette: a nemzeti hovatartozásra, az anyanyelvre és a vallásra vonatkozó kérdésekre nem kötelező választ adni.

A legutóbbi, 2011-es népszámlálás adatai szerint Szerbiának 7 186 862 lakosa volt, ebből 253 899-en vallották magukat magyarnak. Becslések szerint az ország lakossága akár 700 ezerrel is csökkenhetett az utóbbi több mint egy évtizedben, míg a magyarok száma valószínűleg már nem éri el a kétszázezret.
A családügyi és demográfiai minisztérium közelmúltban közzétett adatai szerint Szerbia „rendkívül súlyos demográfiai helyzettel” néz szembe, tavaly például több mint 74 ezerrel csökkent az ország lakossága.

Gábrity Molnár Irén szociológus a Hét Nap című vajdasági napilap egy korábbi cikke szerint rámutatott, hogy a magyarság száma Szerbiában az 1961-es népszámláláskor volt a legmagasabb, amikor majdnem 450 ezer magyar élt a Vajdaságban, utána viszont nagymértékű elvándorlás kezdődött, és a megfigyelések szerint most már évente körülbelül öt-hatezerrel csökken a magyar lakosság száma az országban.

A szerbiai népszámlálást a koronavírus-járvány miatt halasztották el egy évvel, 2021-ről 2022-re.

Kapcsolódó írásaink