Külföld

Olasz választások – Az államfő az elsők között voksolt

Az első részleges részvételi adatokat déli 12 óra után közli a belügyminisztérium

A szicíliai Palermo egyik szavazókörzetében adta le voksát Sergio Mattarella államfő, aki az elsők között járult az urnákhoz a politikusok sorában az előre hozott parlamenti választásokon, amelyen 50,8 millió szavazásra jogosult olasz szavaz vasárnap este tizenegy óráig.

Olasz választások – Az államfő az elsők között voksolt
Sergio Mattarella leadja szavazatát
Fotó: Facebook/Sergio Mattarella

A szicíliai Sergio Mattarellát a szavazóhelyiségben sorban állók tapssal üdvözölték.

A pártok vezetői szintén lakóhelyükön mentek el szavazni: a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára, Enrico Letta a római belváros egyik oktatási intézményében kialakított körzetben szavazott, a jobboldali Olasz Testvéreket (FdI) vezető Giorgia Melonit egy külvárosi iskola épületébe várják. A centrumpárti Élő Olaszország (IV) elnöke, Matteo Renzi Firenzében voksolt, a Liga vezetője, Matteo Salvini Milánóban.

Matteo Salvini, miután leadta szavazatát, az őt kísérő újságíróknak azt mondta, minél többen mennek el szavazni, annál erősebb lesz a megalakuló kormány. Hozzátette, hogy természetesen az Olasz Testvérekkel és a Hajrá Olaszországgal közös jobbközép koalíció győzelmét várja.

„Nehéz hónapok állnak előttünk a növekvő rezsiköltségek, az erősödő infláció és a téli fűtési szezon közeledte miatt” – hangoztatta Matteo Salvini. Hangsúlyozta, hogy a Liga és szövetségesei készen állnak, hogy Olaszországban és Európában aktívan cselekedjenek.

A több mint húszezer választási körzet többségét iskolákban alakították ki. A szavazóknak két cédulát kell az urnákba dobniuk, az egyikkel a szenátus, a másikkal a képviselőház tagjait választják meg. Semmilyen járványelőírás nem vonatkozik sem a szavazókra, sem a választási bizottságok tagjaira.

Újdonságnak számít, hogy most először a választási cédulákat úgynevezett csalásellenes matricával látták el, amelyet a szavazó előtt a választási bizottság tagjai távolítanak el. Ez igazolja a voks megtörténtét.

Az urnákhoz várt 50,8 millió szavazóból több mint 2,6 millió most voksol először. A bizonytalanok arányát több mint harminc százalékra mérték a választások előtti utolsó felmérések. A részvételt a rossz idő is befolyásolhatja, miután tizenhárom régióban meteorológiai riasztás lépett életbe a heves eső és vihar miatt.  

Az első részleges részvételi adatokat déli 12 óra után közli a belügyminisztérium.

Az este tizenegy órás urnazárást exit poll eredmények követik. A politikusok első nyilatkozatai késő éjszaka várhatók.    

Kapcsolódó írásaink

Együtt kell megvédeni a keresztény értékeket

ĀAz uniós liberálisok felszámolják a demokráciát, és rá akarják erőltetni Közép-Európára a multikulturális társadalmi modelljüket – mondta lapunknak Marek Jurek lengyel politikus