Külföld

Elárasztják a migránsok Olaszországot

Hiába csak alig pár száz férőhelyes az illegális bevándorlóknak felállított tábor az olaszországi szigeten, jelenleg majdnem kétezer migráns tartózkodik ott. A válságos helyzet nem látszik megoldódni a közeljövőben.

Elárasztják a migránsok Olaszországot
Sokszor a rendőröknek kell közbelépniük az indulatos bevándorlókkal teli táborban
Fotó: AFP / Alessandro Serrano

A zsúfolt szó sem fedezi teljesen a valóságot az olaszországi Lampedusa szigetén lévő migránsbefogadó központban. Az eredetileg 350 férőhelyes táborban jelenleg 1800-nál is több bevándorló tartózkodik, miután a szigetre folyamatosan érkeznek a tengeri útvonalon az emberek.

Az ANSA hírügynökség beszámolója szerint a központban hegyekben áll a szemét, a migránsok pedig jobb híján mocskos matracokat használnak. Ezen felül az ottlévők között vannak terhes nők és kezelésre szoruló betegek is, akik egymás hegyén-hátán töltik napjaikat a többiekkel.

Az áldatlan állapotokról számos kép és videó jelent meg a közösségi médiában is, az emberek egy része azonban azon volt felháborodva, hogy ilyen körülmények között fogadják a bevándorlókat az Európai Unióban, amikor ennél sokkal jobb ellátást érdemelnek. Az egyik Twitter-felhasználó azt írta, szégyen, hogy az olasz kormány és az EU ilyen állapotokat teremtett.

Objektum doboz

A helyzet odáig fajult, hogy a sziget polgármestere, Filippo Mannino sürgős találkozót kért az olasz belügyminisztertől, Luciana Lamorgese-től. A Matteo Salvini vezette Liga párt információi szerint azonban a miniszter nem volt elérhető a megbeszélésre, az Il Giornale pedig arról írt, hogy a polgármesternek azt mondták, a miniszter nem ér rá július végéig.

Mivel azonban a migrációs nyomás nem enyhül, Matteo Salvini lépett elő. A politikus bejelentette, hogy hamarosan Lampedusára látogat, valamint szolidaritását fejezte ki a polgármesterrel és a lakosokkal. Salvini szerint Mario Draghi olasz miniszterelnök kijelentése után, miszerint a határán vannak a tűrőképességnek, a belügyminiszter is lépni fog.

Lampedusa szigetére idén eddig már több mint 30 ezer illegális bevándorló érkezett a hivatalos adatok szerint.

Kapcsolódó írásaink