Külföld

Merényletet követtek el Abe Sindzó volt japán miniszterelnök ellen

Merényletet követtek el Abe Sindzó volt japán miniszterelnök ellen egy választási kampányesemény közben az ország középső részén fekvő Nara városában - jelentette pénteken a helyi média.

Merényletet követtek el Abe Sindzó volt japán miniszterelnök ellen
Abe Sindzó
Fotó: AFP/Yomiuri Shinbun/Kazuhiko H

A helyi média szerint a volt kormányfő nem mutatott életjeleket, Macuno Hirokazu, a japán kormány főtitkára pedig később arról tájékoztatott, hogy egyelőre nem tudnak biztosat az állapotáról.

A média korábban a kormányzó Liberális Demokrata Pártra (LDP) hivatkozva arról számolt be, hogy Abe a támadás után eszméletlen volt és a nyakán vérzett.

A Kyodo japán hírügynökség szerint Abét hátulról lőtték le.

A rendőrség a helyszínen elfogta, majd gyilkossági kísérlet miatt letartóztatta az elkövetőt, Yamagami Tetsuyát. A férfi 41 éves és a merénylet helyszínén, Nara városában él. Hatósági források szerint három évig, 2005-ig dolgozott a tengerészeti önvédelmi erőknél.

Az NHK híradó rendőrségi értesülései szerint a helyszínen lefoglalt fegyver házi készítésű volt.

A rendőrség szerint Yamagami Tetsuya a nyomozóknak azt mondta, hogy elégedetlen volt a korábbi miniszterelnökkel, ezért akarta megölni.

A volt miniszterelnökre délelőtt, helyi idő szerint fél tizenkettő körül lőttek rá Narában. A 67 éves volt kormányfő éppen beszédet mondott a vasárnapi szenátusi választások kampányrendezvényén, amikor lövések dördültek el. Egy az NHK japán közszolgálati televíziónak nyilatkozó szemtanú azt mondta, az első lövést sokan játéknak gondolták, Abe a második lövésnél esett össze, ekkor már szikrát és füstöt is lehetett látni.

Az LDP egyik forrása a japán Jiji hírügynökségnek azt mondta, a volt kormányfő a nyakánál vérzett.

Az NHK és a Kyodo egyaránt arról számolt be, hogy Abét légi úton kórházba szállították, és úgy tűnt, hogy leállt a szíve- és a légzése - ez a Japánban használt kifejezés az életjelek hiányát jelzi, és általában megelőzi a hivatalos halotti bizonyítvány kiadását.

Objektum doboz

Abe volt Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke. 2006-ban egy évig volt hivatalban, majd 2012-től 2020-ig, amikor egészségügyi okokból lemondásra kényszerült.

Japánban vannak a világ legszigorúbb fegyvertartási törvényei, és a 125 millió lakosú országban rendkívül alacsony az ilyen fegyverek által okozott halálesetek éves száma.

A fegyvertartási engedély megszerzése hosszú és bonyolult folyamat, még a japán állampolgárok számára is, akiknek először egy lövészegyesület ajánlását kell megszerezniük, majd szigorú rendőrségi ellenőrzésen kell átesniük.