Külföld

Meloni: A muszlim fejkendő nem képvisel európai értéket

Tiltakozó akciót indított közösségi oldalán Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI), valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti pártcsoport elnöke az Európai Unió egyik kampánya ellen, melyben az iszlám vallásúak fejkendőjét viselő nővel hirdették az európai értékeket - jelentette az Il Giornale napilap hétfőn.

Giorgia Meloni a 2022-ben zajló Ifjúság Európai Éve egyik reklámfotójára hivatkozott, amely a kezdeményezés közösségi kampányát kíséri.

A felvételen egy fiatal lány látható, akinek haját hidzsáb takarja el, amit a muszlim nők és lányok kamaszkortól hordanak. A fotót kísérő szöveggel az európai értékekről kezdeményeztek vitát. Az Il Giornale értesülése szerint a kampányfelvételt hétfőre visszavonták éppen Giorgia Meloni tiltakozásának következtében.

Az iszlám fátyol semmiképpen nem képvisel európai értéket - írta közösségi bejegyzésében Giorgia Meloni. Hangoztatta, hogy „Európában a nők évszázadokon át tartó harccal megszabadultak az elnyomásnak ehhez hasonló jelképeitől”.

Meloni hozzátette: nem érzi szükségét, hogy a kivívott szabadságról a nők Európában lemondjanak „a baloldal számára kedves politikai korrektség jegyében”.

Bejegyzése végén pedig az európai feminista mozgalmakhoz fordult, azt kérdezve, hogy miért nem hallatják szavukat: „Nincs semmi mondanivalójuk?”.

Megszólaltak a témáról az olasz jobboldali Liga párt politikusai is. Valeria Alessandrini szenátor szerint „aggodalmat és zavart kelt, hogy Európa kitart a női elnyomás jelképeinek támogatása mellett (...), szabadságunkat, kultúránkat, hagyományainkat veszélyeztetve”.

Anna Rita Tateo, a Liga képviselője a római parlamentben úgy vélte, „Európa úgy teszi fel a fiatal nők fejére a kendőt, mintha az lenne a normalitás”. Azt mondta, hogy nagyon sok nő a saját életét teszi kockára, amikor nemet mond a fejkendő viselésére. A hidzsáb „az elnyomás és az üldözés jelképe, az iszlám kendő nem képviseli a mi fiataljainkat és a közöttünk élő fiatal nők jövőjét” - jelentette ki.

Kapcsolódó írásaink