Külföld

Deutsch: Az EU ma a hagyományos európai értékeket tagadó Európát épít

Az Országgyűlés tegnapi ülésén az Európai Unió jövőjével kapcsolatosan képviselendő magyar álláspontról vitáztak a képviselők. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a Fidesz vezérszónokaként rámutatott: az EU ma a hagyományos európai értékeket tagadó Európát épít, a magyarok azonban úgy hiszik, hogy Európát a zsidó-keresztény gyökerei táplálják, építőkövei pedig hagyományos közösségeink, a nemzet, a család és a történelmi egyházak.

Deutsch: Az EU ma a hagyományos európai értékeket tagadó Európát épít
Deutsch Tamás
Fotó: MH/Purger Tamás

Deutsch Tamás a nagyobbik kormánypárt vezérszónoka köszönetet mondott minden magyarnak, aki aktívan részt vett és határozott véleményt fogalmazott meg a folyamatban. A magyar álláspontot ismertetve elmondta: a magyarok az integrációt az EU-val szemben nem öncélnak, hanem eszköznek tartják arra, hogy „nemzeti szabadságunk kiteljesedhessen”.

Rámutatott: az EU ma a hagyományos európai értékeket tagadó Európát épít, a magyarok azonban úgy hiszik, hogy Európát a zsidó-keresztény gyökerei táplálják, építőkövei pedig hagyományos közösségeink, a nemzet, a család és a történelmi egyházak. „Az EU ma európaiak nélküli Európát épít, ezzel szemben a magyarok Európa jövőjét a családtámogatásokban, a gyermekvállalási kedv erősítésében látják„ - emelte ki.

A delegációvezető felhívta a figyelmet arra, hogy az EU ma a véleményhegemónia Európáját építi, a magyarok azonban a szabadság és a pluralizmus pártján állnak, a nemzetek nélküli Európa építésével szemben pedig úgy gondolják, hogy a tagállamok az európai integráció jövőjének urai. „Az EU ma demokrácia nélküli Európát épít, a magyarok szerint európaiságunk a nemzeti identitás szerves része” - hangsúlyozta.

A delegációvezető megjegyezte: az EU ma egy kiszolgáltatott Európát épít, de évtizedünk a veszélyes kihívások kora, ahol meg kell védeni a jelen és a jövő európai generációit, mert a válságok megmutatták az EU gyengeségeit. Aláhúzta: egy versenyképes EU-nak a tagállamok versenyképességére kellene épülnie.

Deutsch Tamás kitért az EU nyugat-balkáni bővítésének fontosságára is. „Magyarország minden balkáni állam európai integrációját támogatja, mert hozzájárul a szomszédság stabilitásához. Azonban Szerbia integrációs folyamatának kiemelkedő szerepe van, mert Szerbia a térség stabilitásának kulcsa„ - jelentette ki. Hozzátette, hogy az országgyűlési határozati javaslat rögzíti az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak uniós szavatolására vonatkozó elvárást is.

Deutsch Tamás megjegyezte azt is: a magyar polgárok nagyszámú és aktív részvételével összeállt javaslatok mögött széleskörű parlamenti, akár nemzeti egyetértés is kialakulhatott volna, ehelyett az ellenzéki pártok részéről csak duzzogást és hisztit láthatunk.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom