Külföld

Orbán Balázs: A béke a garanciája a biztonság megteremtésének

Noha Európa számára ma elsősorban az orosz–ukrán háború és a nyomában járó gazdasági válság jelenti a legnagyobb kihívást, az idei évben az EU külső határaira nehezedő migrációs nyomás egyre csak növekszik - írta Facebook-oldalán kedden Orbán Balázs.

Orbán Balázs: A béke a garanciája a biztonság megteremtésének
Migránsok Melillánál
Fotó: AFP/Fadel Senna

Ezt mutatja az is, hogy a múlt héten egy közel 2000 főből álló migránscsoport próbált meg erőszakosan betörni Spanyolország Afrika északi részén található, Melilla nevű enklávéjába. Az esetnek halálos áldozatai is voltak, és a sebesültek száma több százra tehető.

Az incidens rávilágít arra, hogy a bevándorlás és a határok védelme továbbra is az egyik legfontosabb probléma.

A miniszterelnök politikai igazgatója bejegyzésében felidézi: az Európai Unió határvédelmi ügynökségének, a Frontexnek az adatai szerint az idei év első öt hónapjában több mint 80 százalékkal több illegális határátlépés történt az EU külső határainál, mint 2021-ben.

A spanyol–marokkói határon történteket pedig az magyarázza, hogy míg a dél-európai államokba tavaly 120 ezer migráns érkezett, addig a mediterrán országokat tömörítő MED5 nevű csoport 150 ezer bevándorlóra számít idén – ez negyedével több, mint a 2021-es adat.

Látszik, hogy a migrációt kiváltó fő biztonsági és gazdasági okok nem szűntek meg, sőt a szomszédunkban dúló háború az élelmiszer-, különösen is a gabonaexport terén jelentős visszaeséshez vezethet.

Márpedig az észak-afrikai fejlődő országok nagymértékben függenek az orosz és ukrán kiviteltől, így a beszerzés akadozása és az árak emelkedése a szociális feszültségek kiéleződése és a destabilizáció irányába hathatnak.

Ezek a folyamatok összességében a migráció növekedését vonhatják maguk után.

Ezért mi a békében vagyunk érdekeltek: a béke a garanciája a biztonság megteremtésének, az európai recesszió elkerülésének és a további migrációs hullámok megakadályozásának is! - szögezte le bejegyzése végén Orbán Balázs.