Külföld

Iszlamista merényletet terveztek Olaszországban

Menekültként Olaszországban  élő pakisztáni fiatalember vezette azt a szélsőséges iszlamista csoportot, amelynek tizennégy tagját vették őrizetbe, mivel terrorista támadást terveztek Európa több helyszínén - hangzott el a genovai terrorizmus ellenes államügyészség sajtótájékoztatóján kedden.

Iszlamista merényletet terveztek Olaszországban
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Jaafar Ashtiyeh

A csoport hat tagját Olaszországban, a többieket Franciaországban és Spanyolországban vették őrizetbe.

Az akciót az Europolhoz tartozó Terrorizmus Elleni Küzdelem Európai Központja (ECTC) irányította az olasz terrorizmus-ellenes Nyomozóigazgatóság (Digos), valamint az olasz rendőrség terrorellenes egységei (Sco) közreműködésével.  

A vizsgálat részleteiről a genovai terrorellenes államügyészség számolt be: a radikális iszlamista csoportot egy 25 éves pakisztáni vezette, aki 2015 óta menekültstátusszal él Olaszországban. Társai Liguria és Emilia-Romagna tartományból folyamatosan jártak át Franciaországba és Spanyolországba.

Mindannyian szoros kapcsolatban álltak a szintén pakisztáni Zaheer Hassan Mahmouddal, aki 2020 szeptemberében Párizsban két rendőrt megölt a Charlie Hebdo szatirikus hetilap egykori székháza előtti utcán. A szatirikus hetilap szerkesztőségét 2015 januárjában támadták meg terroristák, utána a szerkesztőség máshova költözött, de a pakisztáni támadó ezt nem tudta, és az egykori székházat felügyelő rendőrökre támadt rá.

Zaheer Hassan Mahmoud szintén 2015-ben érkezett Olaszországba, felnőtt kíséret nélküli fiatalkorúnak tettette magát, s így menekültstátuszt kapott, mellyel Franciaországba ment tovább.

Az olasz hatóságok közlése szerint a csoport tagjai - a hatóságok megfigyelte telefon-beszélgetéseik és üzeneteik tanúsága szerint - terrortámadásokra készültek Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban. A csoport vezetője azt mondta egyik társának, hogy Olaszországban „mindent felforgat”.
 

Kapcsolódó írásaink