Külföld

Orbán Viktor: Az embargó ne vonatkozzon a csővezetéken érkező orosz kőolajra

Magyarországnak jó az a megoldás, amelyet az Európai Tanács választani kíván, hogy az embargó a tengeri szállításon érkező, Oroszországból érkező olajra terjedjen ki, a vezetéken érkezőre pedig ne - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az uniós tagállami vezetők soron kívüli, kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójára érkezve hétfőn.

Orbán Viktor: Az embargó ne vonatkozzon a csővezetéken érkező orosz kőolajra
Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Tanács rendkívüli ülésére Brüsszelben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fis

Orbán Viktor újságíróknak nyilatkozva kijelentette: Magyarországnak ez jó megoldás, ami azt jelentené, hogy nem dobják le az atombombát a magyar gazdaságra, hanem tud működni továbbra is, ahogy eddig.

Orbán Viktor miniszterelnök érkezésekor a sajtó munkatársainak nyilatkozik az Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülésének kezdete előtt Brüsszelben
Orbán Viktor miniszterelnök érkezésekor a sajtó munkatársainak nyilatkozik az Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülésének kezdete előtt Brüsszelben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fis

Kiemelte: a vita tétje az, hogy ha az Oroszországból csővezetéken érkező olajszállítással valami történne, vagyis nem érkezik vezetéken orosz olaj, akkor legyen Magyarországnak joga tengeren keresztül beszerezni és másként eljuttatni azt az országba.

„Ez a garancia, ami nekünk kell. Ha ma elérem azt a garanciát, amit kértünk, akkor biztonságban vagyunk” - fogalmazott a kormányfő.

Kérdésre válaszolva közölte: Magyarország kész támogatni az Európai Unió Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós csomagját, ha abban szerepel megoldás a magyar energia-ellátás biztonságának szavatolására. „A jelenlegi javaslat azonban rossz. Előbb megoldásokra van szükség, majd a szankciókra” - húzta alá.

Objektum doboz

A miniszterelnök elmondta: az uniós szankciókból profitot a nyugat-európai olajcégek gyűjtenek be elsősorban, ami azt jelenti, hogy ők a szankciós politika legnagyobb nyertesei. Magyarország extraprofithoz nem tud jutni, mert olyan beruházásokat, köztük csővezeték építését és az olajfinomítók átalakítását kellene végrehajtania, ami nagyon sok pénzbe kerülne. A termék pedig végül drágább lenne a magyar embereknek, mint a mostani - mondta. „Ezt nem engedjük, hogy bekövetkezzen” - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A kormányfő a Facebookon egy fotót is közzétett az EU-csúcsról, mondván: Brüsszel, csata indul!

Kezdődik az uniós csúcs
Kezdődik az uniós csúcs
Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Objektum doboz

Von der Leyen nem számít megállapodásra

Nem számítok arra, hogy a csúcstalálkozón megállapodás születik az Oroszország elleni uniós szankciók hatodik csomagjáról, de bízom benne, hogy utána sikerülni fog - jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU-csúcsra érkezve.

Az elnök újságíróknak elmondta: az EU már öt szankciós csomagot sikerrel kidolgozott, „ez a munka sohasem könnyű és ugyanaz a helyzet a 6. csomaggal is”. Mint mondta, a bizottság és az EU soros francia elnöksége az elmúlt öt napban azon dolgozott, hogy előrelépjen ezzel a tervezettel - amely szerinte kezd kiforrottá válni -, de megállapodást még nem sikerült elérni.

„A tagállamokhoz intézett felhívásom nagyon világos. A siker kulcsa: szolidaritás Ukrajnával és az uniós egység” - húzta alá Von der Leyen.

„Ha nem veszik figyelembe a magyar érdeket, akkor vétót kell emelnünk”

Magyarország egyetlen megoldást sem tud támogatni, amely a magyar családokkal fizettetné meg a háború árát, veszélybe sodorná a rezsicsökkentést, és atombombát dobna a gazdaságra! - írta hétfő esti Facebook-bejegyzésében Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, aki jelen van az uniós csúcson.
"A képlet egyszerű: ha hoznak olyan javaslatot, amely ebből a szempontból elfogadható Magyarország számára, akkor ebben a tekintetben is fennmarad az európai egység. Ha nem veszik figyelembe a magyar érdeket, akkor vétót kell emelnünk. Néhány óra múlva kiderül!" - írta Orbán Balázs.

Objektum doboz

Metsola: A tagjelölti státusz megadása reményt ad Ukrajnának

Az uniós tagjelölti státusz megadása nem megy egyik napról a másikra, de valódi perspektívát jelent és reményt ad Ukrajnának - jelentette ki Roberta Matsola, az Európai Parlament elnöke.

Matsola az EU-csúcs megkezdését követően, az Európai Tanács épületében tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a tagjelölt státusz megadása megnyitja az unió kapuit Ukrajna előtt, az ország ugyanis részt vehet a különböző programokban, valamint teret és időt kap a szükséges reformok végrehajtására.

„Ukrajnának most reményre és perspektívára van szüksége, különben rákényszerítjük Kijevet, hogy más partnert keressen” - fogalmazott.

Kijelentette: a tagjelölti státusz országokat képes átalakítani, ahogyan ez Albánia és Észak-Macedónia esetében is történt. Ez utóbbi két országnak az Európai Unió a bővítési folyamatot tekintve valódi válaszokkal tartozik - emlékeztett.

Az uniós bővítéssel kapcsolatban Metsola azt hangoztatta, hogy a jelenlegi időszakban az Európai Uniónak „a liberális demokráciák zászlaját lobogtatva” a demokrácia valódi védelmezőjévé kell válnia.

Az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik uniós szankciós csomagot illetően az uniós parlamenti elnök helyesnek találta az Európai Bizottság „merész” javaslatát. Továbbá reményét fejezte ki, hogy az uniós csúcsértekezlet első, hétfői napján megállapodás születik az újabb megszorító intézkedésekről.

Az EU-csúcs témáit említve az európai tagállamok energia-biztonságával kapcsolatban azt mondta: biztosítani kell Európa függetlenségét az orosz energiahordozóktól. Az uniós „zöld megállapodás” célkitűzéseinek elérése a legjobb módja annak, hogy az EU leválassza magát „a megbízhatatlan partnerek mérgező függőségeitől” - mondta Metsola, majd hozzátette: a gáz- és villamosenergia-piacokat illetően meg kell védeni az európai háztartásokat a súlyos áringadozásoktól, dolgozni kell az energiahordozók közös beszerzése rendszerének kidolgozásán, és optimalizálni kell a villamosenergia-piacot az árak ingadozásának jövőbeli elhárítására.

Az élelmezés-biztonság kérdésével kapcsolatban az Európai Parlament elnöke aggodalmát fejezte ki az ukrajnai háború miatt a globális élelmiszer-ellátási láncokra gyakorolt nyomás miatt. A világ valódi éhínséggel fog szembenézni - figyelmeztetett. Sürgős megoldást kell találni arra, hogy a gabona Ukrajnából oda kerüljön, ahol arra legnagyobb szükség van - tette hozzá Roberta Metsola.

Az EU-csúcs középpontjában az ukrajnai háború okozta energiaválság megoldása áll

Hétfőn délután megkezdődött az uniós tagországok vezetőinek soron kívüli, kétnapos csúcstalálkozója, amelynek középpontjában Oroszország Ukrajna elleni háborújának helyzete, valamint védelmi, energiaügyi és élelmezésbiztonsági kérdések állnak.

Az Európai Tanács mindenek előtt megvitatja az Ukrajna elleni orosz agresszióval kapcsolatos legfrissebb fejleményeket.

Az uniós vezetők megbeszélést folytatnak az Ukrajnának nyújtani tervezett további, főként humanitárius, pénzügyi, anyagi és politikai uniós támogatásról. Tervek szerint a megbeszéléshez videókapcsolaton keresztül csatlakozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken, az uniós tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében hangsúlyozta: az EU előtt álló legsürgetőbb feladat az ukrán állam pénzügyi szükségleteinek kielégítése.

A csúcstalálkozó témái között hivatalosan nem szerepel az Európai Unió Oroszországgal szemben bevezetni tervezett, az orosz fosszilis energiahordozók embargóját is magában foglaló szankciós csomag megtárgyalása és elfogadása, a téma azonban várhatóan a tagállami vezetők elé kerül.

Az Európai Tanács az Ukrajna elleni orosz agresszió nyomán foglalkozni fog az Európai Uniót érintő biztonsági és védelmi kérdésekkel is, többek között az ellenállóképesség megszilárdításának és a védelmi kapacitást érintő beruházás növelésének módjaival. A megbeszélés alapját az Európai Bizottság által készített, a védelmi beruházási hiányokról szóló elemzés, valamint az európai ipari és technológiai bázis megerősítésére irányuló javaslat adja.

Az ülés résztvevői áttekintik az unió orosz fosszilis tüzelőanyag-, olaj- és szénimporttól való függőségének mielőbbi, fokozatos megszüntetésében elért előrehaladást, illetve az erre vonatkozó terveket.

Az állam-, illetve kormányfők végezetül megbeszélést folytatnak az ukrajnai háború élelmezés-biztonságra gyakorolt hatásáról, többek között az élelmiszer-ellátás nemzetközi koordinációjáról és arról, hogy miként lehetne átfogó globális ellátást biztosítani. A vitán részt vesz Macky Sall szenegáli elnök, az Afrikai Unió elnöke, tekintettel az afrikai országok élelmezés-biztonságának akut sebezhetőségére.

Kapcsolódó írásaink