Külföld

Transzatlanti csúcstalálkozót tartanak Budapesten

Kétnapos transzatlanti csúcstalálkozót tartanak Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián a Political Network for Values (Politikai hálózat az értékekért) szervezésében.

Transzatlanti csúcstalálkozót tartanak Budapesten
Szánthó Miklós részvételével zajlott a Political Network of Values IV. Transatlantic Summit elnevezésű budapesti konferenciájának 2. napja
Fotó: Alapjogokért Központ

A IV. Transatlantic Summit (IV. Transzatlanti Csúcstalálkozó) című angol nyelvű esemény második, pénteki napján az Alapjogokért Központ főigazgatója, Szánthó Miklós azt mondta, hogy a liberálisok megpróbálják kisajátítani a szabadság fogalmát, saját ideológiájukkal fűszerezve, ez azonban hamis törekvés. Sem a szabadságra, sem a demokráciára vagy a manapság sokat emlegetett jogállamiságra nem adható semleges meghatározás - jelentette ki a főigazgató.

Úgy fogalmazott, hogy a szabadság több a túlfogyasztásnál.

„A saját szabályaink szerint kell játszanunk, és a liberálisoknak hozzá kell szokniuk, hogy figyelembe vegyék azt, mi mit gondolunk a szabadságról” - idézte Orbán Viktor miniszterelnököt Szánthó Miklós.

Kijelentette, hogy az ő szabadságuk a jó szabadság, amely Istenben, a hazaszeretetben és a családban gyökerezik.

A főigazgató azt mondta, hogy a szabadosságot biztosan nem értik bele a szabadság fogalmába.

A jogokat a természetes rendnek kell ihletnie, a jogok nem rugalmasak, „legfőképpen nem genderfluidak”. A jogok kötelezettségekkel is járnak - hangoztatta.

Szánthó Miklós azt mondta, hogy a konzervatívok ellenfelei folyamatosan új jogokat, új szabadságokat „fedeznek fel”, amelyeknek semmi közük az imént említettekhez. Például mások elhallgattatásához vagy a kényelmes börtönkörülményekhez adnak jogokat - vélekedett a főigazgató, hozzátéve, hogy a liberálisok az egyént tekintik a társadalom alapjának.

Szánthó Miklós részvételével zajlott a Political Network of Values IV. Transatlantic Summit elnevezésű budapesti konferenciájának 2. napja
Szánthó Miklós részvételével zajlott a Political Network of Values IV. Transatlantic Summit elnevezésű budapesti konferenciájának 2. napja
Fotó: Alapjogokért Központ

Kijelentette: a szülők azon joga is támadások kereszttüzébe került, hogy úgy neveljék gyermekeiket, ahogyan a leghelyesebbnek látják.

A liberálisok azonban túllőttek a célon - hangoztatta Szánthó Miklós.

A magyar jobboldalt a világszerte éledező konzervatív lázadás motorjának nevezte. Szavai szerint Magyarország példát mutat, ezért tartják Budapesten a transzatlanti csúcstalálkozót.

A főigazgató úgy fogalmazott, hogy „azok, akik ma liberálisnak, progresszívnek, szociáldemokratának vagy demokratikus szocialistának hívják magukat, egészen egyszerűen Karl Marx újkori követői”. Marx pontosan tudta, hogy a szabad társadalmat nem lehet lerombolni a család szétzúzása nélkül, Magyarország azonban ezt nem fogja hagyni - jelentette ki.

„Együtt erő vagyunk, szerteszét a marxista farkasok vacsorája leszünk” - hangoztatta Szánthó Miklós.

Az életvédő, családpárti és a szabadságjogok mellett kiálló kormányok nagy hatással vannak a társadalomra

Az életvédő, a családot és a szabadságot erősítő közpolitikák megvalósításának jelentős társadalmi hatása van – állapodtak meg a tanácskozáson a magas rangú kormánytisztviselők.

Luz Keila Gramajo, Guatemala elnökségének tervezésért és programozásért felelős államtitkára bemutatta széles körű és innovatív életvédelmi közpolitikáját (Public Policy for the Protection of Life) és a család intézményi keretét (Institutional Framework for the Family), melyek 99, egymással összefüggő programból állnak az integrált fejlődés előmozdítása érdekében.

Ezzel a kerettel Alejandro Giammattei guatemalai elnök nemzeti alkotmány első 3 cikkének kíván eleget tenni, amelyek kifejezetten meghatározzák a személy, a család és az élethez való jog védelmét a fogantatástól kezdve.

Gramajo elmondta, hogy Guatemala szilárdan elkötelezett az élet és a család védelme mellett, különös tekintettel az ország legkiszolgáltatottabb állampolgáraira. „Ez az állam erkölcsi kötelessége. A törvény garantálja a hatalmat, és a kapott hatalommal mindenáron garantálnunk kell népünk jogait” – mondta.
A guatemalai kormány megközelítése bizonyos értelemben Magyarország sikeres családpolitikájának nyomdokaiba lép. Utóbbi rendkívül hatékonynak bizonyult, következetes társadalmi és kulturális hatásai és vitathatatlan népszerűsége által. Nem véletlen tehát, hogy negyedszer is újraválasztották Orbán Viktor miniszterelnököt.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese kifejtette, hogy a családot és a demográfiai növekedést erősítő, a házasságkötés szabadságát tiszteletben tartó, a gazdasági akadályok klienselizmust mellőző, nagyon konkrét módon történő elhárítását célzó állami politikák alapvető részét képezik kormánya tevékenységének. „Kulcsfontosságú számunkra a család védelme, és az eredmények azt mutatják, hogy jó úton haladunk” – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Kapcsolódó írásaink