Külföld

Újraválasztották a WHO főigazgatóját

Újraválasztották Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalban lévő főigazgatóját - közölte kedden Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter a Twitteren.

Újraválasztották a WHO főigazgatóját
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP

A dzsibuti egészségügyi miniszter nem sokkal azt követően tette közzé a titkos szavazás eredményét, hogy német hivatali partnere, Karl Lauterbach a Twitteren gratulált Tedrosznak újraválasztásához.

Mint írta, az etiópiai származású Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt a WHO közgyűlése 155 szavazattal választotta meg a második ötéves ciklusra.

„Bámulatos eredmény. Gratulálok, jól megérdemelt volt” - tette hozzá Lauterbach.

Objektum doboz

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz kihívó nélkül indult újra a tisztségért. A politikus lenyűgözőnek nevezte a történteket, és könnyeivel küszködve arról beszélt, hogy „a háború gyermekeként” fiatalon megélte fivére halálát, és „a szerencse vezette oda ahol most van”.

A járványügyi szakemberből lett politikus 2005 októbere és 2012 novembere között Etiópia egészségügyi minisztereként, később pedig 2012 novemberétől 2016 novemberéig külügyminiszterként dolgozott. 2017 januárjától a WHO első afrikai főigazgatója lett.

A tigréi származású Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt viszont éppen a hazája, Etiópia részéről érték kemény bírálatok, mert erőteljesen kifogásolta, hogy az addisz-abebai vezetés miként kezeli a forrongó Tigrében kialakult helyzetet. A többi között katasztrofálisnak minősítette a háború dúlta észak-etiópiai tartományban kialakult állapotokat. Szemére vetette az etióp kormánynak, hogy a blokádjával szerinte szándékosan visszatartja az élelmiszer- és gyógyszerszállítmányokat a mintegy hétmilliónyi tigréitől.

Válaszul az etióp kormány igyekezett megtorpedózni Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz újraválasztását, de támogatás hiányában kudarcot vallottak az erőfeszítései.