Külföld

Morawiecki: Európának függetlenedni kell az orosz energiahordozóktól

Ki kell vetni a hatodik uniós szankciócsomagot Moszkvával szemben, Európa "nem állhat meg félúton, ahogyan félig békében élni sem lehet, a biztonság és a béke elválaszthatatlan" - jelentette ki Morawiecki a kétoldalú tárgyalásokat követően.


Morawiecki: Európának függetlenedni kell az orosz energiahordozóktól
Morawiecki: Európának függetlenedni kell az orosz energiahordozóktól
Fotó: AFP/NurPhoto/Mateusz Wlodarczy

Az európai és az ukrajnai biztonság visszaállítása érdekében „messzebbre kell menni a szankciók terén, különösen a szénhidrogéneket illetően” - jelentette ki a lengyel kormányfő.

Elismerte egyúttal: a különböző országok más-más helyzetben vannak. „A visegrádi csoportba tartozó déli szomszédjainknak nincs tengerük, Ausztriának sem” - mutatott rá.

Az Európai Unióban (EU) ezért, „megértve ezt, számukra is elfogadható megoldást próbálunk kidolgozni, hogy biztosítsuk az egységet, de egyúttal az orosz gáz- és kőolajimporttól való minél gyorsabb elszakadást is” - mondta Morawiecki.

Újságírói kérdésre válaszolva beszámolt arról, hogy Costával az energiahordozóknak a portugál kikötőkben történő átrakodása és a lengyel kikötőkbe történő továbbszállítása lehetőségeit is érintették.

Ebben a vonatkozásban Morawiecki úgy látta: a meglévő, illetve befejezés előtt álló infrastrukturális beruházások révén Lengyelország térségbeli gázszállítási központtá válhat, és szárazföldi vezetékeken déli irányba is továbbíthatja az energiahordozót.

A portugál miniszterelnök úgy ítélte meg: az energiabiztonság érdekében a megújuló energiaforrásokra kell támaszkodni, és függetlenedni a széntől.

Morawiecki Ukrajna EU-csatlakozási folyamatáról beszélve a Nyugat-Balkán integrációjáról is szót ejtett. „Amennyiben Európa globális szereplő akar lenni, földrajzilag egységesnek kell lennie, a Nyugat-Balkán és Ukrajna kérdésköre ezért az EU ambícióinak megvalósításával is összefügg” - hangsúlyozta.

Costa prioritásnak nevezte Ukrajna katonai, pénzügyi, humanitárius támogatását, valamint az ország háború utáni újjáépítésének elősegítését és bekapcsolását a közös európai piacba.

Az EU-csatlakozást illetően „nincsenek azonnali megoldások”, de az uniós tagállamok készen állnak arra, hogy „megfelelő státust találjanak” Kijevnek - mondta a portugál kormányfő.

Kapcsolódó írásaink