Külföld

Johnson visszavág a brit marxistáknak

Törvényekkel a radikálisok ellen

A brit konzervatívok a jelek szerint összeszedték bátorságukat, és keményen visszavágnak az országban terjedő radikális baloldali aktivistáknak. Ezenkívül az EU-tól örökölt, majdnem másfél ezer jogszabálytól is végleg megszabadulnának.

Johnson visszavág a brit marxistáknak
Károly trónörökös a brit parlamentben a ceremónia során
Fotó: AFP/Pool/Ben Stansall

Hat évtizede először nem II. Erzsébet királynő olvasta fel a brit kormány új törvényalkotási programját. A keddi ceremónián az uralkodót fia, Károly trónörökös helyettesítette. A 96 esztendős királynő – aki 70 éve ül az Egyesült Királyság trónján – több hivatalos programját is lemondta mozgásproblémák miatt.

Károly herceg ismertette a parlament két kamarája tagjaival a következő évre szóló kormányzati jogszabálytervezetek főbb pontjait. Ezek közt megtalálható egy törvénytervezet, amely betiltaná a radikális klímamozgalmak aktivistáinak, hogy forgalmas utakat torlaszoljanak el, vagy hozzáláncolják magukat üzemanyag-feldolgozó létesítményekhez. Az ilyen akciókért akár fél év börtönbüntetés is jár majd. Egy másik törvénytervezet szerint tilos lesz helyi önkormányzatoknak bojkottot hirdetniük bizonyos országok termékeire, mint ahogy ez történt izraeli árukkal néhány baloldali körzetben.

A kormány a szólásszabadságot megsértő egyetemi diákszakszervezetek ellen is fellépne. A diákok és előadók ezután egy erre kijelölt hatóságnál nyújthatnák be panaszaikat. Egy másik új törvény pedig külön védelmet nyújtana az úgynevezett „woke”, politikailag korrekt fellépések ellen. Ugyanez a tervezet megakadályozná a külföldön született bűnözőknek azt, hogy az emberi jogaikra hivatkozva elkerüljék a kitoloncolást, vagy büntetésük megrövidítését érhessék el.

A Királynő beszédében ismertettek egy Brexit-jogok 51 nevű javaslatot is, amely véglegesen megszüntetne 1400, még érvényes uniós jogszabályt, amelyek Boris Johnson miniszterelnök szerint eddig fékezték a gazdaság növekedését. Készül továbbá egy úgynevezett konverziós terápia elleni jogszabály is, amely betiltaná azt a, főleg vallási körökben ismert gyakorlatot, amelyek egy homoszexuális személy heteroszexuálissá való átnevelését kísérli meg.

A britek a gazdasági bűnözést is megcélozták, főleg a külföldi vagyonokat átmentő egyéneket vették célba. Az ukrán válság nyomán kirobbant, számos orosz vonatkozású pénzmosási botrány nyomán az új törvény szerint mindenkinek fel kéne fednie valódi azonosságát, aki az Egyesült Királyságban céget akar bejegyezni.

Kapcsolódó írásaink