Külföld

Magyar kitüntetés az EBESZ főbiztosának

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át kedden Kairat Abdrakhmanov, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségi főbiztosa Hágában.

Magyar kitüntetés az EBESZ főbiztosának
Kairat Abdrakhmanov, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségi főbiztosa (b) és Kocsis András, Magyarország hágai nagykövete (j)
Fotó: Hágai magyar nagykövetség

Abdrakhmanov főbiztost március 15-én tüntette ki Áder János köztársasági elnök a kisebbségvédelem, a soknemzetiségű társadalmak integrációja, valamint a pozitív interetnikai kapcsolatok elősegítése érdekében tett kimagasló erőfeszítései elismeréseként. A kitüntetést Kocsis András Magyarország hágai nagykövete adta át kedden.

Laudációjában a nagykövet méltatta Abdrakhmanov szakmai tapasztalatát és elhivatottságát, valamint nyitottságát a Magyarország számára kiemelt jelentőségű kisebbségvédelem kérdésében.

Emlékeztetett, a magyar kormány a határon túli magyarokra erőforrásként tekint, kapocsként Magyarország és a szomszédos államok között. Kocsis András felhívta a figyelmet, hogy a kisebbségi jogok érvényesülése nem kétoldalú kérdés, hanem nemzetközi jogi ügy.

Abdrakhmanov főbiztos válaszában méltatta a kisebbségekre vonatkozó magyar politikai és jogszabályi környezetet, a magyar hatóságok és a Magyarországon élő kisebbségek közötti intenzív kapcsolatokat, valamint az ukrajnai menekültek számára biztosított humanitárius támogatást.