Külföld

„Az Európai Unió alapszerződéseinek urai a tagállamok!”

Az Európai Parlament kedden megszavazta a tagjainak közvetlen és általános választójog alapján történő választásáról szóló jelentést.

„Az Európai Unió alapszerződéseinek urai a tagállamok!”
Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője
Fotó: MH

Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője szerint a Devesa-jelentés ideológiai szándékú követeléseket fogalmaz meg ahelyett, hogy javaslatokat tenne az uniós választási normák kiigazítására - derül ki a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának közleményéből.

Mint a képviselő fogalmazott, az EP nem a szuverenitás hordozója, az Unió alapszerződéseinek urai a tagállamok. „Az EU intézményrendszere sajátos entitás, de nem egy szövetségi állam. A transznacionális lista javaslatának elfogadása a centralizáció irányába tett lépés lenne, amelynek vesztesei a kis és közepes tagállamok lennének, ezért a Fidesz EP- delegációja nem tudja támogatni a jelentést„- hangsúlyozta.

Trócsányi László szerint nem egy átgondolt javaslatról van szó, hiszen csak 28 képviselő vonatkozásában, kísérleti jelleggel vezetné be a transznacionális listát. A politikai pártok feletti ideológiai ellenőrzésre is feljogosított Európai Választási Hatóság léte pedig az uniós bürokráciát erősítené, és a demokráciát veszélyeztetné. ”Üdvözlendő elemek a jelentésben, hogy a szöveg kitér rá, hogy a nemzeti kisebbségek nincsenek megfelelően képviselve az EP-ben; valamint elősegítené a fogyatékkal élők választásokon való részvételével kapcsolatos akadályok leépítését„ - mondta a képviselő.