Külföld

Az Európai Bizottság hátba támadta hazánkat

Az Európai Bizottság mai ülésén a jogállamisági eljárás megindításáról döntött Magyarországgal szemben.

Az Európai Bizottság hátba támadta hazánkat
Alapjogokért: Az eljárást akkor indították meg, amikor mindennél nagyobb szükség lenne az Európai Unió belső egységének megőrzésére
Fotó: AFP/Martin Bertrand

Az eljárást akkor indították meg, amikor mindennél nagyobb szükség lenne az Európai Unió belső egységének megőrzésére. Az orosz-ukrán háború kapcsán hazánk a nyugati szövetségi rendszer lojális tagjaként minden közös uniós javaslatot, így az Oroszországgal szembeni szankciók kérdését is támogatta. A mostani döntéssel a Bizottság éket ver a tagállamok közé - írta az Alapjogokért Központ a legújabb elemzésében.

Az Unió szomszédságában zajló háború, és az azt kísérő gazdasági válság közepette a brüsszeli intézmények jogellenesen, jogalap nélküli politikai vitát folytatnak hazánkkal. Ennek fényében egyértelmű: a Bizottság mostani lépésével hátba támadta Magyarországot.

Mindez egyébként nem sokkal az április 3-i hazai országgyűlési választásokat követően történt, melyen soha nem látott politikai felhatalmazást kaptak a magyar kormánypártok az elmúlt 12 év munkájának folytatására. Az ugyanazon a napon megtartott népszavazáson pedig még nagyobb arányban álltak ki a választópolgárok a gyermekvédelem ügye mellett- tették hozzá a Facebookon megosztott bejegyzésükben. 

A magyar választók döntése azonban szemmel láthatólag nem érdekli a brüsszeli intézményeket. Az uniós vezetők számára csak akkor fontos a demokrácia, amikor az általuk favorizált politikai erők jutnak hatalomra, ha ők mondhatják meg a tagállamok vonatkozásában is, hogy mi a demokrácia és annak szabályai - hívta fel az intézmény a figyelmet. 

Objektum doboz

„A Bizottság mai döntésével az is világossá vált, hogy az uniós testület képtelen ellenállni az Európai Parlament politikai zsarolásának. A balliberális többségű Parlament már hónapok óta a leghangosabban követeli hazánk megbüntetését, a Helyreállítási Alap forrásainak felfüggesztését.”

A jogállamisági eljárás már régen nem jogi természetű vita, a brüsszeli intézmények által megfogalmazott kritikák alaptalanok. Az eljárás sokkal inkább a brüsszeli politikai és ideológiai nyomásgyakorlásról szól. Az uniós intézmények a gyermekvédelem és a rezsicsökkentés területén is a vonatkozó hazai álláspont, a magyar érdekek feladására kényszerítenék a magyar kormányt. Hazánk erre nem hajlandó, ezért megindították a jogállamisági eljárást.

A Bizottság célja világos: megbüntetni hazánkat, a magyar választópolgárokat és elvonni, de legalábbis késleltetni a Magyarországnak járó uniós forrásokat. Az uniós testület példát akar statuálni hazánkkal. Üzenni kíván a nemzeti érdekekért kiálló tagállamok számára, hogy a brüsszeli „elvárásoknak” való meg nem felelés súlyos politikai-pénzügyi következményekkel járhat.

Kapcsolódó írásaink