Külföld

Orbán Viktor: Arra kértem Ferenc pápát, hogy támogassa a béke érdekében tett erőfeszítéseinket

A magyar történelem logikájából az következik, hogy Magyarország megkülönböztetett módon tekintsen a kereszténység központjára, a Vatikánra és a Szentatyára - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának nyilatkozva, miután csütörtökön magánkihallgatáson fogadta a Vatikánban Ferenc pápa.

Orbán Viktor: Arra kértem Ferenc pápát, hogy támogassa a béke érdekében tett erőfeszítéseinket
A Vatican News által közreadott képen Ferenc pápa (b) magánkihallgatáson fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Vatikánban 2022. április 21-én
Fotó: MTI/Vatican News

A kormányfő - akinek a választások utáni első hivatalos útja Rómába vezetett - hozzátette: „nagy magyar tradíciót folytatott” azzal, hogy választási győzelmüket követően a Szentatya meghívását fogadta el elsőként.

Objektum doboz

Kiemelte: ennek különös jelentőséget ad a háború, hiszen a Szentatya közismert arról, hogy a béke érdekében mozgósítja befolyását és Magyarország is azt az álláspontot képviseli, hogy minél hamarabb béke legyen.

Objektum doboz

Orbán Viktor kérdésre válaszolta közölte: a találkozón hivatalosan is meghívta Ferenc pápát egy magyarországi látogatásra a következő év során, amire - mint mondta - „biztatóan pozitív választ” kapott.

Objektum doboz

A kormányfő szerint szóba került az is, hogy népességarányosan Magyarország fogadta be a legtöbb - 640 ezer - menekültet Ukrajnából, sőt befogadta azokat a diákokat is, akik nem ukránok, de Ukrajnában tanultak és most valószínűleg Magyarországon tudják majd folytatni tanulmányaikat.

„Minden idők legnagyobb humanitárius akcióját bonyolítjuk. Ez elismerést és tiszteletet vált ki mindenhol a világban” - hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint ezt a Szentatya is megemlítette és arra biztatott, hogy „ezt a jó szokásunkat ne adjuk föl”.

Leonardo Sapienza, a Pápai Ház Prefektúrájának kormányzója (k) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (b) a Vatikánban 2022. április 21-én
Leonardo Sapienza, a Pápai Ház Prefektúrájának kormányzója (k) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (b) a Vatikánban 2022. április 21-én
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor úgy vélte: a Vatikánnal nem politikai, hanem spirituális és lelki kapcsolatot ápol egy ország. Hozzátette: a Vatikán és a magyar állam közötti legfontosabb egyetértés pedig a családok tekintetében alakult ki.

„Mi mindannyian azt gondoljuk itt Rómában, a Vatikánban is és Budapesten is, hogy a korunk legfontosabb közössége a család. Ez a végső mentsvár és a végső menedék a modern ember számára, ezért minden erőnket annak érdekében kell mozgósítani, hogy ezt a közösséget, a modern kor legfontosabb emberi közösségét, a családot megvédjük és megerősítsük, és ebben számíthatunk a Szentatyára” - fogalmazott Orbán Viktor.

Kapcsolódó írásaink