Külföld

Kevesebb rendőr, több erőszak

A BLM-mozgalomnak köszönhetően 2020-ban majdnem háromezerrel több fekete amerikait gyilkolhattak meg

Az Egyesült Államokban egyre több tanulmány mutat ki összefüggést a Fekete Életek Számítanak (BLM) szélsőséges faji-ideológiai mozgalom térnyerése és a gyilkosságok számának ugrásszerű megnövekedése közt.

Kevesebb rendőr, több erőszak
Keményen visszaütöttek a BLM-mozgalom rendőrellenes uszításai
Fotó: AFP/Katie McTiernan

George Floyd karrierbűnöző rendőri beavatkozás közben történt halála után a mozgalom országszerte a rendőrség forrásainak megvonását követelte, és a túlnyomórészt demokrata vezetés alatt álló városokban ennek nyomán csökkentették is a helyi rendőri osztagok létszámát. Ahol viszont ez megtörtént, a bűnözés mértéke rendkívül megnövekedett. Az FBI adatai szerint 2020-ban az előző évhez képest a gyilkosságok száma harminc százalékkal nőtt, ami az ország történelmében a legnagyobb egy évre jutó növekedést jelenti.

Ez a jelenség a fekete bőrű lakosságot érinti leginkább, körükben harminckét százalékos ugrást mértek a gyilkosságok számában. Míg 2019-ben 7484 fekete amerikait gyilkoltak meg, addig 2020-ra ez a szám már 9941 volt. A feketék közt összesítve 2900-zal több gyilkosság történt 2020-ban mint a fehérek közt, annak ellenére, hogy a feketék a lakosság csupán tizenhárom százalékát teszik ki.

A bűnözés drasztikus megnövekedéséhez a Manhattan Institute kutatója, Heather Mac Donald szerint annak is köze van, hogy a BLM-mozgalom a rendőröket általánosítva, rasszista gyilkosoknak festette le, ami egyes közösségekben rendkívül agresszív indulatokat váltott ki irántuk. Mac Donald úgy fogalmazott: „ A mozgalom olyan megvetést generált a jog és rend társadalmi pillérei ellen, ami precedens nélküli az Egyesült Államok történetében.”

A helyzet romlásához hozzájárult az is, hogy a baloldali politikusok olyan büntetőjogi reformokat vezettek be, amelyek bevallásuk szerint a feketék aránytalanul nagy letartóztatási statisztikáit voltak hivatottak orvosolni. Ez ugyancsak ahhoz vezetett, hogy a visszaeső bűnözők által elkövetett bűncselekmények száma negyvenhárom százalékkal megnőtt.