Külföld

Maradt a kettős mérce az uniós jogállamisági jelentésekben

Sokan gratuláltak Varga Juditnak

Hazánk, Ausztria, Málta és Hollandia is napirendre került az Általános Ügyek Tanácsában tegnap a tagállamok jogállamisági helyzetéről szóló rendszeres eszmecsere keretében.

Maradt a kettős mérce az uniós jogállamisági jelentésekben
Újabb alaptalan támadást indított hazánk ellen az EU
Fotó: Európai Unió

A legnagyobb érdeklődés Magyarországot kísérte, Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos azt mondta, az Európai Bizottságnak vaskos dossziéja van, hogy annak alapján lefolytassa a hivatalos jogállamisági eljárást Magyarországra vonatkozóan. A belga liberális tisztségviselő elismeréssel szólt a magyarországi digitalizálás fejlődéséről, azonban hangsúlyozta: az EU-nak továbbra is aggályai vannak a magyar igazságszolgáltatási rendszer, a korrupcióellenes fellépés, a médiaszabadság, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerének terén.

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint az EB jogállamisági jelentéseinek megállapításait Magyarország és Lengyelország esetében a kettős mérce jellemzi. „Azok az országok, ahol nemzeti konzervatív kormány van, soha nem lehetnek jó tanulók” – jegyezte meg a tárcavezető. Mint mondta, az ukrajnai háború okozta kiélezett helyzetben arra kellene koncentrálni, ami az EU tagállamait összeköti, nem pedig arra, ami az árkokat mélyíti.

Varga nyilatkozott arról is, hogy a mechanizmus megindításáról a bizottság szervezeti és működési szabályzata szerint még nem született döntés. A tárcavezető a Facebookon számolt be arról, hogy sokan gratuláltak neki a választási győzelemhez az ülésen.

Kapcsolódó írásaink