Külföld

Szlovák bors az orosz medve orra alá

Szinte teljesen légvédelem nélkül maradt északi szomszédunk

Szlovákia múlt pénteken bejelentette, már úton vannak Ukrajna felé az ország S300-as légvédelmi rakétái és a hozzájuk tartozó radarok is. A döntés ellenzéki politikusoknál, de a közvéleményben is komoly felháborodást váltott ki.

Szlovák bors az orosz medve orra alá
S300-as légvédelmi rakéták
Fotó: biztonsagpolitika.hu

Habár Szlovákia saját fegyveres erőinek modernizációjában a térség országai között messze elmarad, az ukrán védelmi erők felfegyverzésében feltétlenül az élvonalba került. Eduard Heger kormánya ugyanis a múlt héten úgy döntött, elajándékozza S300 típusú orosz gyártmányú légvédelmi ütegeit Ukrajnának annak ellenére, hogy így az ország egy időre közép és hosszú hatótávolságú légvédelmi eszközök nélkül marad, és a jövőben is csak külföldi csapatok által működtetett rendszerek védelmével számolhat.

Annak ellenére, hogy Jaroslav Nad védelmi miniszter a közelmúltban megígérte, ilyen adományt a háború sújtotta keleti szomszédjuk irányában nem ajánlanak fel addig, amíg Szlovákia az S300 rendszert nem tudja helyettesíteni, pénteken az ország polgárait kész tények elé állították azzal, hogy a rakéták már úton vannak a háborús övezet felé. Ha minden a terv szerint halad, külföldi csapatok e héten egy amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rendszert állítanak fel az országban.

A pozsonyi kormány ezen felül erős hajlandóságot mutatott támadó fegyverek, mint például saját elavult Mig-29-es vadászgépeik exportjára, vagy pedig a Zuzana önjáró tarackok eladására is Ukrajnának. Mindezt a jelenleg mindössze 8,5 százalékosra zsugorodott támogatottsággal rendelkező OLANO kormánypárt olyannyira természetesnek tartja, hogy semmiféle konzultációt nem tartott szükségesnek az ügyben.

A döntést feltétel nélkül támogatta Zuzana Caputová liberális szlovák elnök is, aki úgy fogalmazott, ezek az ukrán civilek védelmét fogják erősíteni. Robert Fico volt miniszterelnök, a SMER ellenzéki párt vezetője viszont úgy véli, az adománnyal a szlovák miniszterelnök és az elnök Szlovákiát belerángatták a háborúba, és ennek beláthatatlan nemzetbiztonsági következményei lesznek Szlovákiára nézve. A SMER ezért bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen.

Kapcsolódó írásaink