Külföld

Macron győzött az első fordulóban Le Pen előtt

Emmanuel Macron hivatalban lévő elnök győzött a francia elnökválasztási első fordulójában vasárnap, az exit poll-eredmények szerint nagyobb különbséggel a szuverenista jobboldali Marine Le Pen előtt, mint amire előzetesen számítani lehetett - írta az AFP hírügynökség.

Macron győzött az első fordulóban Le Pen előtt
Marine Le Pen és Emmanuel Macron mérkőzik a második fordulóban
Fotó: AFP/JOEL SAGET, Eric Feferberg

Macron a szavazatok 28,6-29,7 százalékát szerezte meg, Le Pen pedig a 23,3-24,4 százalékát négy közvélemény-kutató cég felmérése alapján. Így ők ketten jutottak be az április 24-i második fordulóba. Harmadik lett 19,8-20,8 százalék közötti eredménnyel a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon.

Macron hívei előtt tartott beszédében óva intett mindenkit, hogy a választás kimenetele még nem dőlt el. Egyben megfogadta, hogy igyekszik meggyőzni a választópolgárokat, így azokat is, akik nem mentek most el szavazni, vagy esetleg jobb- vagy baloldali jelöltre adták voksukat, hogy április 24-én már őt támogassák.

Le Pen az előzetes eredmények tükrében arról beszélt, hogy megválasztása esetén öt éven belül rendbe tenné Franciaországot. "Ami április 24-én kockán forog az, hogy milyen társadalmat és milyen civilizációt akarunk. Az Önök voksától függ, hogy milyen helyet tudunk biztosítani az embereknek a pénz hatalmával szemben" - hangsúlyozta a jobboldali politikus.

Yannick Jadot zöld párti jelölt, Anne Hidalgo, Párizs szocialista párti polgármestere és a jobbközép Valérie Pécresse bejelentette, hogy Macront támogatja a második fordulóban, Éric Zemmour, a radikális publicistából lett politikus pedig azt, hogy Le Pent.

Zemmour kijelentette, hogy a nézeteltérések ellenére azért áll ki Le Pen mellett, mert Macron bevándorlók millióit engedte be Franciaországba és kampányában fittyet hányt az országban kialakult bizonytalanságra. "Emmanuel Macron a fő ellenfél. A masszív bevándorlás, bizonytalanság és az ipar leépítésének elnöke ő" - fogalmazott.

Mélenchon úgy nyilatkozott a szavazás előtt, hogy előbb tanácskozik a szavazóival, csak azután jelenti be, ki mögé áll a második fordulóban. Ugyanakkor felszólította híveit, hogy a második fordulóban ne szavazzanak Le Penre.

Franciaország legbefolyásosabb szakszervezete, a baloldali CFDT tagságát szintén Macron támogatására buzdította a második fordulóban. A CFDT ugyanakkor hangsúlyozta, hogy felhívása nem értelmezhető Macron politikai programjának támogatásaként, mivel célja mindössze megakadályozni Le Pen elnökségét.

A szavazástól távolmaradók aránya viszonylag magas volt a francia hagyományokhoz képest két intézet becslése alapján: 26,2-29,1 százalék közötti, ami az AFP szerint azt jelzi, hogy a francia társadalom egyre inkább megveti a politikai osztályt.

Az Ifop közvélemény-kutató cég már most becslést adott arra, hogy a második fordulóban hogyan alakul az eredmény: eszerint Macron minimális különbséggel, 51-49 arányban fogja legyőzni Le Pent.

Kapcsolódó írásaink

Megkezdődött a voksolás az első fordulóban

ĀFranciaországban közel 49 millió választópolgár járulhat az urnákhoz, hogy a 12 jelölt közül kiválassza azt a kettőt, aki két héttel később megmérkőzhet az államfői tisztségért