Külföld

Putyin szóvivője szerint nemsokára vége lehet a háborúnak

Az orosz elnök és a Kreml szóvivője szerint akár napokon belül véget érhetnek a harci cselekmények Ukrajnában, vagy a béketárgyalások hozzák el a fegyvernyugvást.

Putyin szóvivője szerint nemsokára vége lehet a háborúnak
Dmitrij Peszkov, az orosz elnök és a Kreml szóvivője
Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Putyin elnök szóvivője azzal kezdte, hogy elmagyarázta, történelmi távlatba helyezte, miért is volt szükség erre a mostani, általa továbbra is csak különleges katonai műveletnek nevezett háborúra. Szerinte 2014-ben megváltozott az akkori Ukrajna, mert egy puccs történt az országban, és onnantól fogva gyakorlatilag egy oroszellenes központ lett belőle. Moszkvát már a Szovjetunió összeomlása óta aggasztja a tény, hogy a NATO egyre közeledik az orosz határokhoz - írja az Index.

SkyNews riporterének közbevetésére, hogy ezzel együtt sem jelentett Oroszországra veszélyt Ukrajna, míg a NATO pedig egy védelmi jellegű katonai tömörülés és a mostani háború másfél hónapjában nem tudták elfoglalni Kijevet, Zelenszkij elnök a helyén van, tankok százait és emberek ezreit veszítették, a válasz az volt, hogy ez rossz helyzetértékelés. Dmitrij Peszkov azonban elismerte, hogy nagyon sok embert veszítettek. Ez egy tragédia, valóban - értékelt.

Objektum doboz

Azzal folytatta, hogy Kijev és Csernyihiv térségéből a jóakaratuk jeleként vonták ki erőiket, hogy kedvező légkört teremtsenek a béketárgyalásoknak.

A bucsai mészárlást a Kreml szóvivője szerint nem oroszok hajtották végre, az egy megrendezett helyzet volt, mert míg a terület az oroszok kezén volt, egyetlen civilnek sem esett bántódása. Peszkov szerint a műholdfelvételeken nincs dátum, és különben is a cég, a Maxar, amely azokat készítette, a NATO egyik beszállítója. Az Amnesty International által dokumentált erőszakos cselekményekre, amelyeket szintén oroszok hajtottak végre, az volt a válasz, hogy az ukrán nacionalista hordák által zaklatott orosz ajkú szemtanúk vallomásaira a Nyugat nem volt nyitott, senki sem hallgatta meg őket. 

A Kreml szóvivője szerint is véget kell vetni a harci cselekményeknek, és ő személy szerint úgy látja, hogy a támadás napokon belül véget érhet, vagy a béketárgyalások hozhatják el a nem túl távoli jövőben ezt.

De a tárgyalások csak akkor lesznek sikeresek, ha az ukránok elfogadják az oroszok támasztotta feltételeket - tette hozzá.

Annak a lehetőségét, hogy Vlagyimir Putyint valamikor is bíróság elé állíthatják háborús bűnök vagy emberiesség ellen elkövetett bűnök miatt, Peszkov teljességgel kizárta. Ugyanakkor visszautasította azokat az állításokat, amikor azzal szembesítették, hogy az ő hathatós segítségükkel lőtték le például a kelet-ukrajnai szakadárok a maláj utasszállítót 2014 nyarán - írja a portál.

Kapcsolódó írásaink