Külföld

Tömegsírokat találtak az orosz kivonulás után Bucsában

Újabb holttestek kerültek elő az ukrán főváros, Kijev melletti Bucsában, hétfői ukrán médiajelentések szerint már 340 holttestet találtak. Az orosz külügyminisztérium szerint az Egyesült Államok „rendelte meg” a Bucsában készült képeket és videókat a Reuters szerint.

Tömegsírokat találtak az orosz kivonulás után Bucsában
Tömegsír mellett gyászolók Bucsában
Fotó: AFP/Sergei SUPINSKY

Vasárnap késő estig 330-340 holttestet gyűjtöttek össze, írta az Ukrajinszka Pravda egy temetkezési szolgáltatóra hivatkozva. A beszámoló szerint további tetemek után folyik a kutatás, egyes holttesteket hátsó udvarokban temettek el.

Az utcán heverő holttesteket gyűjtik össze Bucsában
Az utcán heverő holttesteket gyűjtik össze Bucsában
Fotó: AFP/Sergei SUPINSKY

Az orosz csapatok kivonulása után megtalált holttestekről készült fényképfelvételek nemzetközi felháborodást váltottak ki. Ukrajna az orosz csapatokat okolja a történtekért.

Moszkva tagadja a vádat. A berlini orosz nagykövetség „a kijevi rezsim által a nyugati média számára rendezett színjátékról” beszélt.

Az orosz külügyminisztérium szerint az Egyesült Államok „rendelte meg” a Bucsában készült képeket és videókat. „Kik a provokáció mesterei? Természetesen az Egyesült Államok és a NATO” – mondta Marija Zaharova szóvivő.

A közterületisek gyűjtik össze az utcán heverő holttesteket Bucsában
A közterületisek gyűjtik össze az utcán heverő holttesteket Bucsában
Fotó: AFP/Sergei SUPINSKY

Az ukrán ügyészség bejelentette: a holttesteket igazságügyi orvosszakértők fogják megvizsgálni, hogy fény derüljön a bűncselekmény hátterére.

Moszkva összehívja az ENSZ Biztonsági Tanácsát, az orosz hatóságok nyomoznak a meggyilkolt civilek ügyében

Hétfőre hívta össze Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsát, amelyen a Moszkvát ért „borzalmas provokációról”, azaz a Bucsában elkövetett mészárlásról szóló beszámolók kerülnének napirendre, közölte Dmirij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-nagykövethelyettese.

Vizsgálatot rendelt el az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke a Bucsában meggyilkolt civilek ügyében: a hatóság elnöke utasította az SZK nyomozati főcsoportfőnökségét, hogy elemezze „az ukrán védelmi minisztérium által terjesztett, civileknek a Kijev megyében lévő Bucsa városban történt megöléséről szóló információkat”. A vizsgálat az orosz büntető törvénykönyv 207.3. cikke alapján indult, az orosz fegyveres erők bevetésétre vonatkozó, „szándékosan hamis információk nyilvános terjesztése tényállása alapján”.

Az SZK szerint az ukrán védelmi minisztérium „az orosz hadsereg lejáratásának szándékával” Bucsában készített videofelvételeket terjesztett a nyugati médiában, civilek lemészárlásának bizonyítékaként. Az orosz védelmi minisztérium ezek anyagok nem felelnek meg a valóságnak és provokatív jellegűek.

Moszkva korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy Anatolij Fedoruk bucsai polgármester március 31-én videóüzenetben megerősítette, hogy a városban nem tartózkodik orosz katonaság, és nem tett említést „az utcán összekötött kézzel lelőtt helyiekről”. Az orosz védelmi tárca szerint az orosz fegyveres erők március 30-án vonultak ki a településeről.

Morawiecki nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazza a bucsai vérengzés miatt

A Bucsánál elkövetett vérengzés körülményeit vizsgáló nemzetközi bizottság felállítását szorgalmazta hétfői sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, aki szerint a ma élők mindig emlékezni fognak az ukrajnai Bucsa, Irpiny, Hosztomel és Motizsin településnevekre, mint az oroszok által elkövetett tömeggyilkosságok helyszíneire.

Tömegsír Bucsában
Tömegsír Bucsában
Fotó: Anadolu Agency via AFP

„Az orosz katonák által elkövetett mészárlásokat néven kell nevezni, népirtásról van szó, és népirtásként kell elítélni ezt a bűntettet” - jelentette ki a miniszterelnök. Szorgalmazta a történtek leírását, dokumentálását is.

„Ezért javasoljuk az ukrajnai városokban történt népirtás bűntettét vizsgáló nemzetközi bizottság felállítását” - mondta. A testületnek Morawiecki szerint szakértőkből - orvosokból, jogászokból, kriminológusokból - kellene állnia.

Úgy látta: az ukrajnai orosz agresszió nem véletlenszerű, megtestesíti „a fasiszta orosz rendszer” lényegét, mert Oroszország „szisztematikusan alkalmazza az agressziót politikája elveként”.

A lengyel kormányfő felidézte: már tavaly novemberben figyelmeztette az uniós vezetőket Oroszország ukrajnai terveire, ismertette a várható (etnikai) tisztogatás mechanizmusait.

„Most láthatjuk, amint kirajzolódik egy 21. századi népirtás terve, és ebből az következik, hogy Oroszország ma totalitárius-fasiszta állam”, amelyet meg kell állítani a NATO, az Európai Unió (EU) révén - hangoztatta.

Egy mentőtiszt szerint 57 embert találtak a templom mögötti sebtében ásott árokban Bucsában az orosz erők kivonulását követően
Egy mentőtiszt szerint 57 embert találtak a templom mögötti sebtében ásott árokban Bucsában az orosz erők kivonulását követően
Fotó: AFP/Sergei SUPINSKY

Felszólította az EU vezetőit, hogy tegyenek határozott lépéseket Moszkvával szemben. Példaként említette az Oroszországi Föderáció és az orosz oligarchák vagyonának elkobzását, „határozott” szankciókat, ezen belül az orosz kőolaj- és gázimport leállítását.

A Moszkvával szembeni visszafogott magatartásért bírálta Olaf Scholz német kancellárt és Emmanuel Macron francia elnököt. „Bűnözőkkel nem tárgyalunk, a bűnözőket le kell győzni” - jelentette ki, és feltette a kérdés: „vajon tárgyalnátok-e Hitlerrel, Sztálinnal, Pol Pottal?”.

Morawiecki már vasárnap esti, a közösségi médiában tett bejegyzésben az Európai Tanács rendkívüli ülésének összehívását szorgalmazta a bucsai vérengzés miatt.

Andrzej Duda elnök pedig az írta a Twitter közösségi oldalán: a Bucsán készült fényképek „aláássák azt az elvet, hogy mindenáron kompromisszumot kell keresni (Moszkvával)”. Valójában Ukrajna védőinek „elsősorban három dologra van szükségük: fegyverre, fegyverre, és még több fegyverre” - áll Duda bejegyzésében.

Macron uniós szankciókat szorgalmaz a bucsai civilek meggyilkolása miatt

Emmanuel Macron francia államfő hétfőn jelezte, hogy támogatna újabb uniós szankciókat Oroszországgal szemben, beleértve az energiaembargót is, a Bucsában elkövetett vérengzés miatt.

„Ami Bucsában történt az újabb szankciókat és nagyon egyértelmű intézkedéseket követel” - mondta a francia elnök a France Inter francia közrádióban. „Össze fogjuk hangolni a fellépést európai partnereinkkel, elsősorban Németországgal” - tette hozzá Emmanuel Macron, egyéni szankciókat, valamint az orosz „szént és kőolajat” érintő intézkedéseket említve.

„Azzal, ami most történik, mégpedig Mariupolban, muszáj jelzést küldeni, hogy mi a közös méltóságunkat és az értékeinket védjük” - hangsúlyozta a francia elnök.
Emmanuel Macron megerősítette azt, amit vasárnapi Twitter-üzenetében írt, miszerint „nagyon megdöbbentették az elfogadhatatlan képek”, amelyek Bucsából érkeztek, s amelyeket „a leghatározottabban el kell ítélni”.  
„A háborús bűncselekményeknek nagyon egyértelmű jelei vannak, és több-többé kevésbé egyértelmű, hogy az orosz hadsereg járt ebben a kisvárosban, ahol civileket mészároltak le” - mondta Emmanuel Macron. „A nemzetközi igazságszolgáltatásnak kell lépnie. Felelniük kell azoknak, akik ezeket a bűntetteket elkövették, mert nem lehetséges béke igazságszolgáltatás nélkül” - hívta fel a figyelmet.

„A Bucsában történteknél is szörnyűbb dolgok derülhetnek még ki”

A Bucsában történt bűncselekményeknél is szörnyűbb dolgok derülhetnek még ki tekintettel arra, hogy Ukrajna más régiói még mindig orosz ellenőrzés alatt állnak - közölte vasárnap esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Mint mondta, azokon a helyeken „még több halott lehet és bántalmazás történhetett”. „Mert ez az orosz hadsereg természete, amely az országunkba jött. Olyan embertelen teremtmények, akik nem tudnak másként cselekedni” - hangoztatta Zelenszkij.

Összekötözött férfiak holtteste Bucsában
Összekötözött férfiak holtteste Bucsában
Fotó: AFP/RONALDO SCHEMIDT

Beszélt arról is, hogy Ukrajnának elvileg nem is kellett volna külföldi partnereitől fegyvereket kérnie. „Mert minden szükséges fegyverzetet kérés nélkül a rendelkezésünkre kellett volna bocsájtaniuk. Mert pontosan tudták, milyen vész közeleg és az mit hoz magával” - tette hozzá az ukrán elnök.

Ukrán hivatalos közlések szerint Bucsában tömegsírra is bukkantak, amelyben 280 férfi holttestét találták meg.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter vasárnap este közölte a Twitter-oldalán közzétett videóüzenetében, hogy elégtelennek találja a bucsai atrocitások nyomán tervezett újabb uniós szankciókat. „A jelen helyzet szerint ez elégtelen válasz Oroszország bűncselekményeire és az orosz agresszióra” - mondta a tárcavezető, miután alkalma volt megvizsgálni a büntetőintézkedések tervezetét.

„Szigorítani kell az uniós szankciókat” - jelentette ki Kuleba. Különös tekintettel az orosz olaj, gáz és szén embargóját szorgalmazta, az európai kikötők lezárását az orosz termékek előtt, valamint újabb orosz bankok kizárását a SWIFT globális fizetési rendszerből. Ugyanezt követelte a világ legfejlettebb ipari államait összefogó, az Európai Uniót is magában foglaló G7 csoporttól is.

A szatellit képek kiértékelésével foglalkozó Maxar Technologies amerikai cég közlése szerint a térségről készült műholdfelvételek egy 13,5 méter hosszú árkot mutatnak egy ukrán templomhoz tartozó telken, ahol a tömegsírt találták. A Maxar Technologies szerint az első ásatási munkálatoknak március 10-én látták jeleit a szatellit felvételeken. A Reuters globális hírügynökség nem tudta független forrásból ellenőrizni a felvételek hitelességét.

Dél-Ukrajnában tovább dörögnek a fegyverek

Nyolc ember meghalt és 34 megsebesült az orosz erők vasárnapi tűzérségi támadásában a dél-ukrajnai Ocsakivban és Mikolajivban - közölte hétfőn az ukrán ügyészség.

„Az ellenséges ágyúzás következtében Ocsakiv hét lakosa meghalt, 20 másik pedig megsebesült. Mikolajivban egy ember meghalt, 14 másik megsebesült, köztük egy gyerek” - derült ki a tájékoztatásból.

Az ügyészség szerint az orosz erők lövedékei lakóházakat és polgári közösségi létesítményeket, valamint járműveket rongáltak meg.

Az Odessza, Ukrajna legnagyobb kikötője felé vezető úton fekvő Mikolajiv lakossága a háború előtt 475 000 fő volt. A Fekete-tenger partján lévő Ocsakivnek 15 ezer lakosa van, a település egyike a február 24-i orosz támadás első célpontjainak.

Szergej Bratchuk, az odesszai regionális katonai kormány szóvivője szerint az üzemanyag-tározókat célozták meg az orosz csapatok éjjel, amikor ismét Odesszát támadták. 

Kapcsolódó írásaink