Külföld

Nemzetközi figyelem irányul hazánkra

Számos megfigyelő érkezett a választásokra

Eddigi benyomásai alapján mindent kifogástalannak talált a választások megszervezésével kapcsolatban Carmen Salvo, aki a madridi CEU San Pablo egyetemen működő CEFAS kutatócsoporttól érkezett választási megfigyelőnek hazánkba.

Nemzetközi figyelem irányul hazánkra
Carmen Salvo transzparensnek látja a választási előkészületeket
Fotó: MH

Lapunknak elmondta, a csoportjának lehetősége volt jobban megismerni Budapestet, képet alkotni róla, milyen valójában az élet Magyarországon, a média és a politika különböző képviselőivel is egyeztettek. Mint mondta, ő személyesen a médiára összpontosít, és volt alkalma jobban megismerni a különböző magyar médiumokat.

Carmen Salvót kérdeztük az EBESZ időközi választási jelentéséről is. Mint mondta, a többi nemzetközi megfigyelővel együtt ő is megbizonyosodhatott róla, hogy a választások megszervezését, informatikai hátterét és a megfigyelők regisztrációját illetően az előkészületek átláthatóak és a törvényeknek megfelelően haladnak. „Eddig azt láttuk, minden rendben van, a szabadság és a demokrácia érvényesülése, a szabad és igazságos választás biztosított” – hangsúlyozta ezekkel a körülményekkel kapcsolatban.

A magyar parlamenti választásokra irányuló nemzetközi érdeklődést illetően úgy fogalmazott, a magyar gazdaság figyelemreméltó növekedése és az EU-n belüli súlya reflektorfénybe helyezte az országot. Ezzel összefüggésben, mint más jelentős nemzetközi szereplőkre, úgy Magyarországra is nagyobb figyelem hárul, az emberek életkörülményeire, a politikai és médiaszabadság érvényesülésére, ami alapvetően fontos a stabilitáshoz. Megjegyezte, a nemzetközi megfigyelők részvétele más országok választásain is bevett szokás.

A megfigyelők figyelmét egyébként nem kerülték el a visszásságok sem, Weronika Przebierala, az Ordo Iuris lengyel jogi elemző intézet egyik igazgatója például a minap a Magyar Nemzetnek nyilatkozva sürgette a baloldali adatlopási ügy, valamint az erdélyi szavazólapokkal kapcsolatos incidens kivizsgálását, továbbá az elkövetők felelősségre vonását.

Kapcsolódó írásaink