Külföld

Orbán Viktor: A béke épít!

Akármilyen nehézségek is jönnek, meg fogjuk őrizni a szerb-magyar barátságot, meg fogjuk őrizni a békét - mondta Orbán Viktor szombaton a szerbiai Újvidéken

Orbán Viktor: A béke épít!
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Alekszandar Vucic szerb államfő találkozója Belgrádban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád-Újvidék szakaszának ünnepélyes átadásán, az újvidéki vasútállomáson a kormányfő beszédében kiemelte: „itt van mindannyiunk fejében és szívében az a háború, ami Magyarország keleti határainál zajlik”.

Ez a háború a legrosszabbkor jött és „most komoly kihívás elé állít bennünket, hiszen olyan szépen fejlődtünk, olyan nagy lendülettel indultunk meg és annyi szép tervünk van még” - mondta Orbán Viktor.

Objektum doboz

A világ most bizonytalanná vált, a szerbeknek és magyaroknak sok mindent újra kell gondolniuk - mondta, hozzátéve: „abban reménykedem, hogy ebben az újragondolásban Vucic elnök úrnak és nekem lesz szerepem” a következő választás után.

Békét akarunk, és az összes nagy tervünket a nehéz körülmények ellenére az önök elnökével közösen meg fogjuk valósítani” - jelentette ki Orbán Viktor.

Objektum doboz

Az ünnepségen - amelyre a miniszterelnök Aleksandar Vucic szerb elnökkel együtt vonattal érkezett Belgrádból - Orbán Viktor elmondta: soha nem volt olyan közeli és szoros a barátság a magyarok és a szerbek között, mint most.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Alekszandar Vucic szerb államfő (j) a Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád és Újvidék közötti szakaszának felavatására indul Belgrádból Újvidékre
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Alekszandar Vucic szerb államfő (j) a Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád és Újvidék közötti szakaszának felavatására indul Belgrádból Újvidékre
Fotó: Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kiemelte: az elmúlt 70 évben országokat kötöttek össze kelet-nyugati irányban „és közben elfeledkeztünk arról, hogy milyen fontos összekötni területeket észak-déli irányból”. Így állt elő „az a méltatlan helyzet”, hogy Belgrádból eljutni Budapestre sok-sok órát vett igénybe, ami „nem normális dolog a 21. században” - vélekedett.

Közölte: elhatározták, hogy összekötik a két országot, a két fővárost, „és ezzel könnyebbé tesszük a szerbek és a magyarok életét is.” Megjegyezte: „az igaz, hogy mi kicsit el vagyunk maradva önökhöz képest”, de „szeretném megígérni önöknek, hogy 2025-re Belgrádtól Budapestig ez a vasútvonal járható lesz”.

Hangsúlyozta: „a magyarok és a szerbek két nehéz sorsú történelmi nép”, de a szerb elnökkel folytatott együttműködés eredményeképpen „ma ez a két nép közel áll egymáshoz”. Kijelentette: „ez a mai nap arra bizonyíték, hogy mi ketten fantasztikus dolgokat fogunk még csinálni”.

„Isten éltesse a szerb-magyar barátságot, sok sikert és nagy győzelmet kívánok önöknek!” - zárta szavait Orbán Viktor.

A miniszterelnök vasárnap közösségi oldalára is tett fel fotókat az eseményről, mely kapcsán hangsúlyozta: „A béke épít!”

Objektum doboz

Orbán Viktor: Éveket fektettünk a Szerbia és Magyarország közötti barátság felépítésébe

„Az önök elnöke és én hosszú éveket fektettünk a Szerbia és Magyarország közötti barátság felépítésébe. Ez egy teljesen új megközelítés, ami nehézségekkel jár, de azt hiszem, meggyőztük a magyarok és a szerbek többségét, hogy a jövő útja az együttműködés a két ország között” - jelentette ki a kormányfő.

„Szerencsés ember vagyok, mivel ebben parterem van, Szerbia elnöke, aki a sok beszéd helyett cselekszik. Összesen tizenhat évet töltöttem a hivatalomban, tudom, hogy sok ember csak beszél és beszél a barátságról és az együttműködésről, de semmit sem tesz. Most azonban itt egy elnök, aki nagyon pontos, nagyon eltökélt és cselekszik. Hálásak vagyunk neki” - mondta Orbán Viktor Aleksandar Vucicról.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy elszigeteltek maradunk országaink észak-déli kapcsolatának megteremtése nélkül. „Személyes hitem, hogy ha az országok együttműködnek egymással, jobbak az esélyeink, hogy a jövőt megnyerjük” - jelentette ki Orbán Viktor.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j3) és Alekszandar Vucic szerb államfő (j2) nyilatkozik a sajtónak a Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád és Újvidék közötti szakaszának felavatásán a vajdasági Újvidéken
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j3) és Alekszandar Vucic szerb államfő (j2) nyilatkozik a sajtónak a Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád és Újvidék közötti szakaszának felavatásán a vajdasági Újvidéken
Fotó: Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Szerb elnök: Amikor mindenki más lehajtott fejjel hallgat, Magyarország felemeli a szavát Szerbiáért

Amikor Brüsszelben sokan lehajtott fejjel hallgatnak, akkor magyar barátaink felemelik hangjukat Szerbia védelmében - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb államfő szombaton Újvidéken, ahová Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen érkezett.

A szerb államfő köszönetet mondott a magyar kormányfőnek azért a támogatásért, amelyet Budapest évek óta Belgrádnak nyújt.

„Ebben a nehéz válságban egy dologról egyeztünk meg. Bármi, ami hiányzik Szerbiának, azt először Magyarország fogja felajánlani, és bármi, ami hiányzik Magyarországnak, azt először Szerbiától várhatja” - fogalmazott a szerb államfő.

„Így kell barátságot építeni és erre a barátságra nagyon büszke is vagyok” - jelentette ki Aleksandar Vucic.

Magyarország és Szerbia békét akar

Belgrádban tárgyalt Alekszandar Vucic szerb államfővel Orbán Viktor miniszterelnök szombat reggel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A megbeszélésen, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett, az orosz ukrán háborúról, Európa biztonsági helyzetéről, a Nyugat-Balkán uniós perspektíváiról valamint a szerb-magyar gazdasági együttműködés aktuális kérdéseiről volt szó.

Orbán Viktor és Aleksandar Vucic leszögezte: Magyarország és Szerbia is békét szeretne. Országaink érdeke, hogy kimaradjunk a háborúból, mert háborúban nem lehetséges a gazdasági fejlődés.

Objektum doboz

A két vezető szombaton közösen részt vesz a Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád-Újvidék szakaszának ünnepélyes átadásán, Újvidéken.

Szijjártó: Magyarország és Szerbia történelmi barátságot kötött egymással

Az ukrajnai háború rámutatott a békés egymás mellett élés fontosságára Közép-Európában, ezért is lényeges, hogy Magyarország és Szerbia az ellenséges viszonyát stratégiai partnerséggé, sőt barátsággá tudta alakítani - közölte a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Belgrádban.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy ezen történelmi barátság fő haszonélvezői a szerb és a magyar emberek a határ mindkét oldalán. Illetve hozzátette, hogy Magyarország és Szerbia erőforrásként tekint egymás nemzeti közösségeire, a két gazdaság pedig erősíti, segíti egymást, az együttműködés rekordokat dönt.

Szijjártó Péter rendkívül fontosnak nevezte a jelenlegi helyzetben, hogy a felek hozzájárulnak egymás energiabiztonságának garantálásához, s rámutatott, hogy hazánk a földgáz jelentős részét déli irányból kapja.

„Az elmúlt időszakban felröppent álhírek és hazugságok ellenére a déli földgázszállítási útvonal menetrendszerűen, zavartalanul, szerződés szerint működik” - fogalmazott.

A miniszter végül kiemelte: mindkét ország sorsdöntő választás előtt áll, amelyet ráadásul egy időben, április 3-án rendeznek. Így a vajdasági magyarok aznap két szavazáson is voksolhatnak, mivel a magyar kormány lehetővé tette, hogy „a nemzet minden tagja lakóhelyétől függetlenül részt vehessen a közös jövőnkről szóló közös döntésekben” - mondta.

Az elmúlt napokban kipostáztak mintegy 80 ezer szavazási levélcsomagot a vajdasági magyarok számára, akik emellett mostantól a szabadkai főkonzulátuson is leadhatják a voksukat mindennap reggel 6 és este 10 óra között, a szavazás napján pedig este 7 óráig - tájékoztatott, arra buzdítva az érintetteket, hogy éljenek is a lehetőséggel.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: A béke épít!

ĀOrbán Viktor és Aleksandar Vucic közösen vett részt a Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád-Újvidék szakaszának ünnepélyes átadásán + GALÉRIA + VIDEÓ