Külföld

Az EU újabb gazdasági szankciókat fogadott el, és további orosz oligarchákat büntet

Az Európai Unió az Ukrajna elleni orosz agresszióra válaszul újabb gazdasági szankciókat fogadott el Oroszország ellen, újabb oligarchákra terjesztette ki a megszorító intézkedések hatályát, és megállapodott arról, hogy megtagadja az orosz termékektől és szolgáltatásoktól a legkedvezőbb elbánást az uniós piacokon - tájékoztatott az uniós tanács kedden.

Az EU újabb gazdasági szankciókat fogadott el, és további orosz oligarchákat büntet
Roman Abramovics vagyoneszközeit is befagyasztotta a brit kormány Oroszország ukrajnai háborúja miatt
Fotó: AFP/Sputnik/Grigoriy Sisoev

Közölték: az Európai Unió Oroszország elleni korlátozó intézkedéseinek negyedik csomagja tovább növeli a Kremlre nehezedő gazdasági nyomást, és ellehetetleníti az ukrajnai orosz invázió finanszírozását.

A szankciós csomag teljes tilalmat rendel el minden pénzügyi tranzakcióra orosz állami tulajdonú vállalatokkal a legkülönbözőbb ágazatokban. Az acéltermékekre uniós importtilalom lép érvénybe, ami mintegy 3,3 milliárd euró összegű exportbevétel-kiesést jelent majd Oroszország számára. A megnövekedett importkvótákat kompenzáció céljából más, unión kívüli országok között osztják szét - közölték. Az intézkedés tiltja az új beruházásokat az orosz energiaágazatban, korlátozott kivételt csak a polgári célú nukleáris energia és bizonyos más energiatermékek élveznek. Tilalmat vezetnek be a luxuscikkek, köztük az autók és ékszerek exportjára is.

A szankciós csomagban kibővítették a megszorító intézkedések alá vont emberek és szervezetek listáját is. A szankciók a Kremlhez közel álló oligarchákat és az üzleti elitet érintik, valamint olyan, a katonai és védelmi területeken tevékenykedő vállalatokra vonatkoznak, amelyek logisztikával és anyagiakkal támogatják az Ukrajna elleni orosz inváziót.

Az EU arról is megállapodott, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) többi tagjával együtt megszünteti Oroszország vonatkozásában a legnagyobb kedvezmény elvének alkalmazását, ami azt jelenti, hogy megvonja az orosz termékektől és szolgáltatásoktól a legkedvezőbb elbánást az uniós piacokon - tájékoztatott az Európai Unió Tanácsa.

A tanács részleteket közölt a kedden elfogadott szankciós csomagban érintetett orosz oligarchákról és vállalatokról. Elmondták, a kedden elfogadott korlátozó intézkedések 15 emberre és 9 szervezetre vonatkoznak. A szankcionált oligarchák között Roman Abramovics, a londoni Chelsea futballklub tulajdonosa, valamint más kiemelkedő üzletemberek szerepelnek, akik kulcsfontosságú gazdasági ágazatokban, például a vas- és az acélgyártásban és -kereskedelemben, az energia-, a bank-, és a médiaszektorban, valamint a katonai és a polgári felhasználású termékek és szolgáltatások területén tevékenykednek. A listán lobbisták és propagandisták is szerepelnek, akik a Kreml narratíváját terjesztik az ukrajnai helyzetről, ilyen például Konstantin Ernst orosz filmproducer, a Channel One Russia vezérigazgatója - írták.

A Juventus idegenbeli döntetlenje után hazai pályán harcolhatja ki a továbbjutást a labdarúgó Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő szerdai visszavágóján, míg a címvédő Chelsea Lille-ben igyekszik megőrizni kétgólos előnyét.

A szankcionált szervezetek közé a légi közlekedés, a katonai és polgári felhasználású termékeket gyártó, például a hajó- és a gépgyártás ágazatában működő vállalatok tartoznak.

Az Oroszországot célzó uniós korlátozó intézkedések jelenleg 877 emberre és 62 szervezetre vonatkoznak, ellenük vagyoni eszközök befagyasztását rendelik el, valamint megtiltják a pénzeszközök rendelkezésre bocsátását. A jegyzékbe vett emberekre uniós beutazási és átutazási tilalom is vonatkozik.

Emlékeztettek: a tanács nemrégiben úgy határozott, hogy további hat hónappal, szeptember 15-ig meghosszabbítja az Ukrajna területi épségének, önállódásának és függetlenségének aláásásáért vagy veszélyeztetéséért felelős embereket sújtó szankciók hatályát.

Kapcsolódó írásaink

A tárgyalások szerdán folytatódnak

ĀAz orosz erők „túszul ejtettek” egy kórházat Mariupolban - Putyin: Az EU nem vett tudomást a Donyeck elleni rakétacsapásról - Kijevbe ért a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő