Külföld

Sokan gratuláltak Novák Katalinnak

Együttműködésre készülnek az európai államfők Novák Katalinnal. Hazánk megválasztott köztársasági elnökének egy sor gratulációt és méltatást címeztek az elmúlt napokban.

Sokan gratuláltak Novák Katalinnak
Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök, miután esküt tett az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Egymás után gratuláltak – pártállástól függetlenül – államfők, nagykövetek és vezető külföldi politikusok az elmúlt napokban Novák Katalinnak, miután múlt csütörtökön az Országgyűlés megválasztotta Magyarország következő köztársasági elnökének.

Aleksandar Vucic szerb elnök azt írta, meggyőződése, hogy Novák Katalin ugyanolyan kiválóan fog teljesíteni, mint korábbi sokat követelő tisztségeiben. Borut Pahor szlovén elnök reményét fejezte ki, hogy Novák Katalin első útja államfőként országába vezet majd. Gratulált mások mellett Ilir Meta albán, Alar Karis észt, Vlagyimir Putyin orosz államfő, továbbá Eduardo Bolsonaro brazil parlamenti képviselő, Jair Bolsonaro elnök fia is.

Gitanas Nausėda litván elnök gratulációjában a Twitteren azt írta, „az Ukrajnával szembeni orosz katonai agresszióval szemben minden eddiginél fontosabb az Európai Unió tagállamainak egysége, együtt kell dolgoznunk azért, hogy véget vessünk a háborúnak Európában”. Hasonlóan fogalmazott Egils Levits lett államfő is.

Objektum doboz

Gratuláltak a visegrádiak is, Zuzana Caputová szlovák, Milos Zeman cseh és Andrzej Duda lengyel elnök. Levelében Duda szintén az orosz agresszióval szembeni összefogást hangsúlyozta, és biztosította arról Novák Katalint, hogy a két ország elnökeként tovább erősíthetik majd a lengyel-magyar történelmi barátságot.

A szuverenista Identitás és Demokrácia (ID) és az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) európai pártcsaládok számos vezető politikusa, köztük Marine Le Pen francia elnökjelölt, Giorgia Meloni, az ECR elnöke, Santiago Abascal, a spanyol VOX elnöke, Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt európai parlamenti delegációvezetője, valamint néppárti politikusok is gratuláltak. María del Rosario Guerra kolumbiai politikus, a Political Network for Values (Politikai Hálózat az Értékekért) alelnöke a Twitteren azt írta, Novák Katalin – aki korábban a nemzetközi szervezet elnöke volt – „ragyogó nő, a család és az élet nagyszerű védelmezője”.

Objektum doboz

Novák Katalin államfőjelölti beszédében nemzetközi érvényű üzenetet is megfogalmazott: „nincs rosszabb egy háborúnál. Lángba akarja borítani mindazt, ami értékes számunkra. Megtámadja a nyugalmat, a hétköznapok biztonságát, a ma kiszámíthatóságát és a holnap derűjét. Nemzeti hitvallásunk kimondja: »… a huszadik század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után múlhatatlanul szükségünk van a lelki és szellemi megújulásra«. Így van ez most is, a 21. század elejének világméretű erkölcsi megrendülést okozó eseményei után. Most is lelki-szellemi megújulásra van szükség”. Hangsúlyozta, „a magyarok békét akarnak. Mi, nők nem a háborút akarjuk megnyerni, hanem a békét”.

Kapcsolódó írásaink