Külföld

Elfogadták az EU-csúcson az új szankciókról szóló nyilatkozatot

Az Európai Tanács követeli, hogy Oroszország haladéktalanul fejezze be katonai akcióit, feltétel nélkül vonjon ki minden erőt és katonai felszerelést Ukrajna egész területéről, és teljes mértékben tartsa tiszteletben Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét nemzetközileg elismert határain belül.

Elfogadták az EU-csúcson az új szankciókról szóló nyilatkozatot
Elfogadták az EU-csúcson az új szankciókról szóló nyilatkozatot
Fotó: Valeria Mongelli / Pool / ANAD

A csütörtök esti EU-csúcson a tagállami vezetők következtetéseket fogadtak el, és hangsúlyozták: „az Európai Tanács a lehető leghatározottabban elítéli Oroszország Ukrajna elleni, provokálatlan és indokolatlan katonai agresszióját, továbbá Fehéroroszország részvételét az agresszióban”.

Az Európai Tanács sajnálatát fejezi ki az orosz agresszió által okozott tragikus emberéletek és emberi szenvedések miatt.

Felszólítja Oroszországot és az Oroszország által támogatott fegyveres alakulatokat, hogy biztosítsák a humanitárius segélyek biztonságos és akadálytalan hozzáférését és segítségét minden rászoruló számára.

Az Európai Tanács felszólítja Oroszországot és az Oroszország által támogatott fegyveres alakulatokat, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot, és állítsák le dezinformációs kampányaikat és kibertámadásaikat - áll a dokumentumban.

A politikusok leszögezték: egyetértenek a további korlátozó intézkedések bevezetésében, amelyek az orosz  pénzügyi szektorra, az energia- és a közlekedési ágazatra, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára, és további orosz személyek szankcionálására terjednek ki.  

Az állam- és kormányfők emellett további büntetőintézkedések elfogadására szólítottak fel Fehéroroszországgal szemben, valamint arra, hogy az Európai Bizottság „terjesszen elő vészhelyzeti intézkedéseket, többek között az energiaellátással kapcsolatban”.

Az Európai Tanács emellett határozottan elítéli Fehéroroszország részvételét az Ukrajna elleni agresszióban, és felszólítja, hogy tartózkodjon az ilyen fellépéstől, és tartsa be nemzetközi kötelezettségeit. Hozzáteszik: az EU gyorsan és határozottan reagált arra, hogy Oroszország elismerte Ukrajna önmagát szeparatistának valló egységeit és fegyveres erőit bevetette, válaszul korlátozó intézkedéseket fogadott el az EU.

Az Európai Tanács további egyéni és gazdasági szankciócsomag sürgős előkészítésére és elfogadására szólít fel, amely Fehéroroszországra is kiterjed majd. Az Európai Tanács megismétli, hogy rendíthetetlenül támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül.

Felszólítja az összes országot, hogy ne ismerjék el a két önjelölt szeparatista entitást, és ne könnyítsék meg, illetve semmilyen módon ne támogassák őket.

Az EU állam- és kormányfőinek 2016. decemberi döntését követően az Európai Tanács elismeri a társulási megállapodásban foglaltak szerint Ukrajna európai törekvéseit és európai választását.

Az Európai Tanács szilárd meggyőződése, hogy a 21. században nincs helye a határok megváltoztatására irányuló erőszaknak és kényszernek. A feszültségeket és konfliktusokat kizárólag párbeszéddel és diplomáciával kell feloldani - írják. Az EU továbbra is szorosan együttműködik szomszédaival, és megismétli megingathatatlan támogatását és elkötelezettségét Grúzia és a Moldovai Köztársaság szuverenitása és területi integritása mellett. Folytatni fogja az erős koordinációt partnereivel és szövetségeseivel az ENSZ-en, az EBESZ-en, a NATO-n és a G7-eken belül.

Kapcsolódó írásaink