Külföld

Franciaország európai szövetségeseivel együtt befejezi a terrorellenes katonai műveleteit Maliban

Zajlik az EU–Afrika-csúcs

Megkezdődött tegnap Brüsszelben az Európai Unió, valamint az Afrikai Unió tagállami vezetőinek kétnapos csúcstalálkozója.

Franciaország európai szövetségeseivel együtt befejezi a terrorellenes katonai műveleteit Maliban
Macron kilenc év után vonja ki a katonákat Maliból
Fotó: Európai Parlament

A tanácskozás célja a két térség közötti partnerség elmélyítése, középpontjában a béke, a biztonság és a stabilitás előmozdítása szerepel. A találkozó előtt Josep Borrell az Európai Parlamentben beszélt arról, hogy a globális kihívások rámutattak Európa és Afrika sorsának nagymértékű összefonódására, valamint arra, hogy a déli kontinens problémáinak megoldásakor figyelembe kell venni azt a tényt, hogy Afrika problémái Európa problémái is egyben.

Az EU–Afrika-csúcstalálkozón Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz. Emmanuel Macron francia elnök brüsszeli útja előtt jelentette be, hogy Franciaország európai szövetségeseivel együtt befejezi katonai műveleteit Maliban, és négy-hat hónapon belül kivonja katonáit az afrikai országból. Az államfő hozzátette, hogy a francia terrorellenes misszió fókuszpontját Nigerbe helyezik át. Ab­doulaye Diop mali külügyminiszter az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízióban aggodalmának adott hangot, mivel szerinte a hadművelet leállítása befolyásolhatja a régió stabilitását.

Kapcsolódó írásaink