Külföld

Elhunyt David Sassoli, az Európai Parlament elnöke

Súlyos betegség következtében, 65 éves korában kedden elhunyt az Európai Parlament (EP) elnöke, David Sassoli - adta hírül Roberto Cuillo, az EP-elnök szóvivője.

Elhunyt David Sassoli, az Európai Parlament elnöke
David Sassoli
Fotó: AFP / Nicolas Economou

Cuillo Twitteren arról tájékoztatott, hogy Sassoli kedden 1 óra 15 perckor hunyt el az olaszországi Friuli-Venezia Giulia régióban található Aviano település kórházában. A temetés időpontját és helyét a következő órákban közölik - tette hozzá.

Az Európai Parlament elnöki kabinetje hétfőn közölte, hogy december 26-án súlyos egészségi állapotban kórházba szállították az Európai Parlament elnökét Olaszországban. Kezelésére az immunrendszerének elégtelen működése miatt kialakult súlyos szövődmények miatt volt szükség - tájékoztattak. Ekkor minden hivatalos programját törölték.

Sassoli nem először került kórházba egészségi problémák miatt. Az EP elnökét szeptemberben egy strasbourgi kórházba vitték súlyos tüdőgyulladás miatt. Akkor a politikus több mint két hónapig nem tudta ellátni feladatait.

David Sassoli 1956. május 30-án született Firenzében. Több mint 10 éven át tagja volt az Európai Parlamentnek, miután az újságírásról a politikai pályára váltott. A szocialista politikus pályafutását újságíróként kezdte a római Il Tempo napilapnál, majd egyebek mellett a RAI olasz közszolgálati televízió esti híradójának műsorvezetője volt mielőtt 2009-ben az olasz Demokrata Párt (PD) tagjaként az Európai Parlament képviselőjévé választották. 2019. július 3-tól volt az Európai Parlament elnöke.

Az Európai Parlamentben az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) képviselőcsoportjának tagja volt, amely az Európai Néppárt (EPP) után a második legnagyobb képviselőcsoport az uniós parlamentben. Nős, két gyermeke született.

Információk szerint a Sassoli utódjának megválasztásáról szóló szavazás első fordulóját várhatóan az Európai Parlament jövő héten tervezett strasbourgi ülésének keddi munkanapján tartják.

Von der Leyen: Sassoli halálával az EU meggyőződéses Európa-pártit veszített el

Szomorú nap ez Európa számára, David Sassoli, az Európai Parlament elnökének halálával az Európai Unió meggyőződéses Európa-pártit, őszinte demokratát és jó embert veszített el - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden.

Ursula von der Leyen arra reagált, hogy Sassoli súlyos betegség következtében, 65 éves korában elhunyt.

Az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében kiemelte, Sassoli mély hitű és erős meggyőződésű ember volt. Szavai szerint mindenki szerette mosolyát és kedvességét, ugyanakkor tudta, hogyan kell küzdeni mindazért, amiben hitt. Az EP elnöke olyan ember volt, aki az igazságért és a szolidaritásért harcolt - mondta.

Kijelentette: Sassoli a demokrácia és az egyesült Európa oldalán állt, több mint egy évtizedes európai parlamenti szolgálata alatt folyamatosan védte az uniót és értékeit. Azt akarta, hogy Európa egységesebb legyen, közelebb álljon az emberekhez, és még hűségesebb legyen értékeinkhez. Ez Sassoli öröksége - mondta Ursula von der Leyen.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében szomorúságát és megrendültségét fejezte ki az EP-elnök halála miatt. Azt írta, Sassoli őszinte és szenvedélyes európai volt, akinek emberiessége, nagylelkűsége, barátságossága és mosolya hiányozni fog.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üzenetében azt közölte, szomorúsággal fogadta David Sassoli halálhírét. Hangsúlyozta: az EP-elnök a demokrácia és a NATO-EU-együttműködés erős támogatója volt.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Twitteren közzétett üzenetében nagy fájdalomnak nevezte David Sassoli halálát.

"Egy értékes politikust, de mindenekelőtt egy barátot, egy embert veszítettünk el, aki mások szolgálatának szentelte életét előbb az újságírás területén, majd az Európai Parlament elnökeként" - fogalmazott az uniós diplomácia vezetője.

Roberto Cuillo, az EP-elnök szóvivője kedden hajnalban tájékoztatott arról, hogy Sassoli elhunyt az olaszországi Aviano település kórházában. Az Európai Parlament elnöki kabinetje hétfőn közölte, hogy az elnököt december 26-án súlyos állapotban szállították kórházba Olaszországban. Kezelésére az immunrendszerének elégtelen működése miatt kialakult súlyos szövődmények miatt volt szükség - tájékoztattak.

Kapcsolódó írásaink