Külföld

Ferenc pápa: Erkölcsi kötelességünk gondoskodni az egészségünkről

Ferenc pápa hétfőn arra utalt, hogy a koronavírus elleni oltás felvétele erkölcsi kötelesség, és kifogásolta, milyen könnyen utasítják el az emberek alaptalan információkra hivatkozva az egyik leghatékonyabb eszközt, amellyel életeket lehet megmenteni.

Ferenc pápa: Erkölcsi kötelességünk gondoskodni az egészségünkről
Ferenc pápa a korábbinál is határozottabb hangon szólította fel az embereket arra, hogy oltassák be magukat
Fotó: AFP

A katolikus egyházfő - a Vatikánhoz akkreditált nagykövetek előtt elhangzott beszédében - a korábbinál is határozottabb hangon szólította fel az embereket arra, hogy oltassák be magukat. A 85 éves pápa járványügyi tanácsadó testülete korábban „erkölcsi felelősségnek” nevezte az oltakozást. A katolikus egyházfő az oltás felvételét nemrég „a szeretet cselekedetének”, visszautasítását pedig „öngyilkossági kísérletnek” nevezte.

Ferenc pápa hétfőn azt mondta, hogy az emberek kötelesek gondoskodni magukról, ami egyben „azt jelenti, hogy tisztelniük kell a körülöttük élők egészségét”. „Erkölcsi kötelességünk gondoskodni az egészségünkről” - tette hozzá. Kifogásolta, hogy az embereket egyre gyakrabban tántorítják el ideológiai kérdések és alaptalan információk attól, hogy beoltassák magukat. Megjegyezte: ilyen esetekben a legjobb terápia a valóság.

„A vakcinák nem a gyógyítás mágikus eszközei, mégis - a többi kifejlesztendő kezelés mellett - a legészszerűbb megoldást jelentik a betegség megelőzésére” - tette hozzá. Egyes katolikusok - köztük konzervatív amerikai püspökök és bíborosok - arra hivatkozva utasítják el az oltást, hogy erkölcstelen kutatások eredményei, amelyekhez terhességmegszakításból származó emberi magzatoktól vett sejteket használtak fel. A Vatikán hivatalos álláspontja az, hogy erkölcsileg elfogadható az oltás. Ferenc pápa és elődje, XVI. Benedek is beadatta magának a Pfizer-BioNTech vakcináját.

A katolikus egyházfő ismételten felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyék lehetővé az oltóanyagokhoz való hozzáférést a világ azon részein, ahol alacsony az átoltottság. Emellett azt kérte: tekintsenek el a vakcinákra vonatkozó szabadalmi jogoktól, hogy a szegényebb országokban is elő lehessen állítani őket.

Kapcsolódó írásaink