Külföld

Erőszakos tüntetések rázzák meg Kazahsztánt

Rendkívüli állapotot rendeltek el egész Kazahsztán területére szerdán a több napja tartó erőszakos tüntetések miatt - jelentette helyi televíziókra hivatkozva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Erőszakos tüntetések rázzák meg Kazahsztánt
Almati polgármesteri hivatala lángokban
Fotó: EyePress via AFP

Tüntetések robbantak ki több kazahsztáni városban, miután a közép-ázsiai ország kormánya feloldotta a cseppfolyósított gáz árplafonját, aminek következtében megemelkedett a benzin népszerű alternatívájaként használt termék ára. A vasárnap kirobbant zavargások szerdán eszkalálódtak.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök szerdán bejelentette, hogy átvette az ország nemzetbiztonsági tanácsának vezetését, és megígérte, hogy a lehető legnagyobb szigorral lépnek fel a közép-ázsiai köztársaságban több mint egy évtizede legsúlyosabb zavargások visszaszorítására.

Tokajev elnök a televízióban mondott beszédében közölte, hogy a zavargások során tömeges támadásokat hajtottak végre a rendvédelmi erők ellen, amelynek a tagjai között halottak és sebesültek is vannak.

„Bűnöző csoportok verik a katonáinkat, megalázzák őket, meztelenül vonszolják az utcákon, erőszakoskodnak a nőkkel és fosztogatják az üzleteket” - mondta az elnök.
„Államfőként és mától a biztonsági tanács elnökeként szándékomban áll a lehető legszigorúbban eljárni” - jelentette ki Tokajev, aki szerdai második televíziós beszédében bejelentette: az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) államfőinek segítségét kérte - mint fogalmazott - az országát fenyegető „terrorveszély” ellen. Közölte, hogy a „terroristák” elfoglalták Almati repülőterét, és hatalmukba kerítettek öt repülőgépet, amelyek között külföldi légitársaságok gépei is vannak.

A 2002-ben alapított Kollektív Biztonság Szerződésének Szervezete tagja jelenleg Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország és Tádzsikisztán.

Nikol Pasinján örmény kormányfő bejelentette, hogy telefonon beszélt Tokajev elnökkel, és haladéktalanul megkezdte a konzultációkat a tagállamok vezetőivel.

Szerdai második televíziós beszédében a kazah elnök azt is közölte, hogy a "terroristák" elfoglalták Almati repülőterét, és hatalmukba kerítettek öt repülőgépet, amelyek között külföldi légitársaságok gépei is vannak. Később bejelentette, hogy a repülőtér ismét a kormány ellenőrzése alatt áll. A TASZSZ orosz hírügynökség értesülései szerint a repülőtéren folytatott terrorellenes művelet során a kazah fegyveres erők két tagja meghalt.

A zavargásokban a rendőrség és a nemzeti gárda nyolc tagja halt meg, másik 317 pedig megsebesült - jelentette a Szputnyik orosz hírportál és a zakon.kz kazah portál a kazah belügyminisztériumra hivatkozva.

A Habar-24 televízió által közvetített tanácskozáson az elnök közölte, hogy "terrorista csoportok" Almatiban és más városokban infrastrukturális épületeket foglalnak el, elsősorban azokat a helyiségeket szállják meg, ahol lőfegyver található.

Az elnök bejelentette, hogy a kazahsztáni fegyveres erőket is bevetik a rend helyreállítása érdekében.

Mint mondta, jelenleg is folyik a harc Almati közelében a "terrorista bandák" és a védelmi minisztérium légideszantos alegységei között.

Tüntetők egy kormányzati épület előtt Almatiban
Tüntetők egy kormányzati épület előtt Almatiban
Fotó: AFP

A nemzetbiztonsági tanács élén korábban a befolyásos Nurszultan Nazarbajev, az országot 1991-es függetlenné válásától 2019-ig elnökként irányító volt szovjet kommunista kazah pártfőtitkár állt.

A rendőrség a fagyos téli időjárásban vízágyúkat, könnygázt és hanggránátokat vetegombos.krisztiantt be a tüntetők ellen.

Tokajev bejelentette, hogy nem hagyja el az országot, a fővárosban, Nur-Szultanban marad.
Az államfő a nemzethez intézett televíziós beszédében politikai reformokat is ígért, amelyeket rövidesen ismertetni kíván.

Tokajev kéthetes szükségállapotot rendelt el a fővárosban és az ország legnagyobb városában, Almatiban, éjszakai kijárási tilalommal és a közlekedés korlátozásával a két városban és a környékén.

Botokkal és fémrudakkal felfegyverkezett tüntetők Almatiban megrohamozták a polgármesteri hivatalt, behatoltak az épületbe, majd felgyújtották az elnök rezidenciáját, valamint egy kormányépületet is.

A rendőrök könnygázgránátokkal igyekeztek útján állni a mintegy ezer embernek, akik áttörték a biztonsági erők kordonját.
A Zakon.kz hírportálon közzétett videókon az épület előtt füst és kábítógránát-robbanások közepette gyülekező tömeg volt látható.

Kanat Tajmerdenov almati kormányzó szerint a zavargások során több mint 120 járművet - közöttük 33 rendőrautót, tűzoltó járműveket és mentőket - gyújtottak fel, több mint 120 boltot, 130 kávéházat és éttermet, valamint mintegy száz irodát fosztottak ki. Több mint 500 embert bántalmaztak, közöttük 130 nőt és idős embert.

A nap második felében elérhetetlenek voltak a hírportálok, a Netblocks netfigyelő szervezet szerint országszerte blokkolták az internet-hozzáférést.

A kazahsztáni tiltakozások Zsanaozenben kezdődtek vasárnap, miután az országban eltörölték a cseppfolyósított földgáz árplafonját, és emiatt jelentősen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz (LPG) ára. A zavargások átterjedtek az ország több városára, köztük Almatira és vidéki településekre is.

Szerdán, amikor a zavargások Almatira és Nur-Szultanra is átterjedtek, a kormány benyújtotta lemondását, de a miniszterek ügyvivőként a helyükön maradnak az új kabinet megalakulásáig.

Az államfői beszéd után nem sokkal a tüntetők elfoglalták Kazahsztán legnagyobb városa, Almati repülőterét. Valamennyi, Almatiból induló és oda érkező járatot átmenetileg töröltek.

Moszkva párbeszédet szorgalmaz

Párbeszédet szorgalmazott szerdán Oroszország Kazahsztánban: a Kreml szóvivője hangsúlyozta, Kazahsztán meg tudja oldani egyedül a problémáit, és fontos, hogy senki ne avatkozzon be.

„Figyelemmel kísérjük a szomszédos baráti országban zajló történéseket” - olvasható az orosz külügyminisztérium szerdai közleményében.
„Minden probléma békés, jogszerű, alkotmányos és párbeszéddel történő megoldását támogatjuk, nem pedig az utcai zavargásokat és a törvénysértéseket” - olvasható a közleményben.

Az EU az erőszak fokozódásának elkerülésére szólított fel

A Kazahsztánban zajló zavargások okán az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője közleményében felelősségteljes cselekvésre és önmérsékletre szólított fel minden felet, hangsúlyozva: fontos tartózkodni az erőszak fokozódásához vezethető cselekedetektől.

Az uniós külügyi szolgálat kiemelte: az EU elismeri a jogot a békés tüntetéshez, de elvárja, hogy a megmozdulások mindvégig erőszakmentesek maradjanak.

A közlemény szerint az Európai Unió felszólította az illetékes kazah hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a jogot a tiltakozáshoz, és az arányosság elvét betartva lépjenek fel a biztonsági érdekek védelmében.

„Kazahsztán fontos partnere az Európai Uniónak. A megerősített partnerségi és együttműködési megállapodás keretében az Unió számít Kazahsztánra, ahogyan arra is, hogy az ország betartja kötelezettségvállalásait, biztosítja a sajtószabadságot, valamint a szabad hozzáférést az információkhoz” - fogalmaztak.

Az Európai Unió a helyzet békés megoldását szorgalmazza az összes érdekelt fél bevonásával folytatott párbeszéd révén, a polgárok alapvető jogainak tiszteletben tartása mellett - tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink