Külföld

Erős uniót építene Draghi és Scholz

Közös akciótervet dolgoz ki Berlin és Róma

Olaszország és Németország együtt akar fellépni az Európa előtt álló kihívásokkal szemben, mindkét állam érdeke az erős és összetartó unió – jelentette ki Mario Draghi olasz miniszterelnök, miután Rómában fogadta Olaf Scholz új német kancellárt.

Erős uniót építene Draghi és Scholz
Scholz és Draghi a fiskális szabályokról is megegyezhet
Fotó: AFP/Guglielmo Mangiapane

Draghi szerint Scholz látogatása megerősíti a két ország közötti köteléket, a közös munka pedig elengedhetetlen az európai integráció erősítése és felgyorsítása érdekében. Az olasz sajtó tudósítása szerint hozzátette, német kollégájával egyetértenek abban, hogy szükség van egy közös európai haderőre, valamint kiemelte, hogy az egyhangú döntéshozatal az unió cselekvőképességének gátjává vált, de ezt az akadályt, főleg kül- és védelempolitikai kérdésekben, nem könnyű leküzdeni.

Az unió októberben jelentette be, hogy felülvizsgálja a közösség fiskális szabályait rögzítő stabilitási és növekedési paktumot, és míg egyes tagországok nyitottak a reformokra, mások elutasítják azt. Ennek kapcsán Draghi közölte, csökkennek a nézeteltérések Róma és Berlin között az uniós fiskális szabályokkal kapcsolatban, és arra számít, hogy az összes uniós partnerrel sikerül megállapodásra jutni.

Olaf Scholz a sajtótájékoztatón elmondta, fontos, hogy előrehaladást érjenek el Európában, ehhez pedig elengedhetetlen Németország és Olaszország sikere. Hangsúlyozta, hogy Berlin és Róma egy közös akciótervvel szeretné megerősíteni kapcsolatait. A terv ötlete a nemrégiben Franciaország és Olaszország által aláírt Quirinale-szerződésből származik, amelynek célja a két állam szorosabb együttműködése olyan kérdésekben, mint a gazdaság, a biztonság vagy a migrációs politika.

Kapcsolódó írásaink