Külföld

Ukrajnáról beszélt Biden és Putyin

A Kreml szerint kölcsönös tiszteletre van szükség az amerikai–orosz viszony rendezése érdekében

A NATO és Ukrajna kapcsolata is szóba került az orosz és az amerikai elnök tegnapi egyeztetésén. A beszélgetés több mint két órán át tartott, de részleteket lapzártánkig alig hoztak nyilvánosságra

Ukrajnáról beszélt Biden és Putyin
Vlagyimir Putyin Szocsiból tárgyalt Joe Bidennel, a zárt videókapcsolatot biztosító technológiát magas szintű egyeztetésekhez hozták létre
Fotó: AFP/Mikhail Metzel

Videókonferencián egyeztetett kedden délután Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a TASZSZ orosz hírügynökségnek előzőleg azt nyilatkozta, a beszélge­tés addig tart, amíg csak szükséges – végül két órát tárgyaltak. Az előzetes közléseket igazolva beszéltek Ukrajna és a NATO viszonyáról, Biden a Fehér Ház szerint ismét kiállt Ukrajna területi integritása mellett, és aggodalmát fejezte ki az orosz csapatmozgások miatt. Putyin a NATO „keleti terjeszkedéséről” beszélt.

A beszélgetés zárt, védett videókapcsolaton keresztül zajlott, amit kifejezetten állam- és kormányfők egyeztetéséhez fejlesztettek ki, és most használták először. Biden hivatalba lépése óta ötödszörre beszélt Putyinnal.

Peszkov előzőleg az orosz köztévének arról is beszélt, hogy Putyin nem tervezi felajánlani Bidennek, hogy az Egyesült Államok is csatlakozzon a normandiai négyekhez. Ezen együttműködés keretében Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország képviselői 2014 júniusa óta folytatnak párbeszédet a délkelet-ukrajnai válság megoldásáról.

A szóvivő beszélt arról is, hogy a két vezető célja az, hogy megvitassák a dolgokat, nem pedig az, hogy zsákutcába juttassák őket. Mint mondta, a tárgyalásnak kölcsönösen tiszteletteljesnek kell lennie, a partnereknek figyelembe kell venniük egymás érdekeit és aggodalmait, Putyin pedig a maga részéről készen áll erre.

A keddi amerikai–orosz egyezte­tés előtt mindkét vezető fontos tárgyalásokat folytatott. Biden brit, francia, német és olasz vezetőkkel beszélt telefonon, mindannyian elkötelezték magukat Ukrajna szuverenitása mellett.

Putyin pedig, mielőtt Szocsiban a képernyő elé ült, Újdelhiben tárgyalt, ahol kereskedelmi, fegyvervásárlási és -gyártási megállapodást kötött Narendra Modi indiai kormányfővel.

Kapcsolódó írásaink