Külföld

2022-ben soha nem látott összegű uniós kifizetések várhatók

Az Európai Parlament ma elfogadta a 2022-es uniós költségvetést. Deli Andor, a Fidesz európai parlamenti képviselője felhívta a figyelmet, hogy 2022 rekord év lesz, minden idők legnagyobb kohéziós kifizetésére kerülhet sor az Unióban, ebből Magyarország a gazdaság újraindítását szolgáló költségvetésében 2100 milliárd forint regionális fejlesztési forrással számol. A közös agrárpolitika kifizetései is biztosítottak, a magyar gazdák 2022-ben is időben fogják megkapni uniós támogatásukat - áll a Fidesz EP-képviselőcsoportjának lapunkhoz eljuttatott közleményében.

2022-ben soha nem látott összegű uniós kifizetések várhatók
Deli Andor fideszes EP-képviselő
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta az Európai Unió 2022-es uniós költségvetését, ami az összes kötelezettségvállalást 169 515,8 millió euróban, a kifizetéseket pedig 170 603,3 millió euróban határozza meg.

Az Európai Unió jövő éves költségvetésében egyebek mellett 49,7 milliárd euró jut a koronavírus-járvány utáni fellendülés támogatására és a gazdasági, társadalmi és kohéziós beruházások ösztönzésére.

A közös agrárpolitikára 53,1 milliárd euró jut, az unió tengerészeti, halászati és akvakultúrát támogató alapja 971,9 millió euróval rendelkezik majd. Az egységes piac versenyképességének fokozására, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) támogatására, beleértve az idegenforgalmi ágazatot is, 613,5 millió euró jut. Az egészségügyi unió támogatását és az egészségügyi szükségleteket 839,7 millió euró, az éghajlatsemlegességre történő átállást 1,2 milliárd euró segíti, míg a LIFE program keretében 755,5 millió eurót szánnak  a környezetvédelmi és éghajlat-politikai intézkedések támogatására.

A digitális összekapcsoltságot és a nagy teljesítményű közlekedési infrastruktúra létrehozását 2,8 milliárd euró támogatja. Az unió Erasmus+ oktatási ösztöndíja 3,4 milliárd euróval, a kulturális és kreatív ágazatok 406 millió eurós költségvetéssel rendelkeznek majd.

Az EU a migrációs és menekültügyi politikára, amely magában foglalja a letelepedett menekültek integrációját is 1,1 milliárd eurót, a külső határigazgatási együttműködés fokozására 809,3 millió eurót szán, ebből 25 millió eurót az EU Fehéroroszországgal közös határának védelmére. A tagjelölt és a potenciális tagjelölt országokat az uniós csatlakozási folyamat követelményeinek teljesítésében, valamint a nemzetközi fejlesztést és együttműködést 15,2 milliárd euró segíti majd.

Deli Andor a plenáris vitában figyelmeztetett: „a magyar és a lengyel helyreállítási tervek jóváhagyásának további halogatása megbontja az uniós belső piac egyensúlyát azok között, akik már megkapták a támogatást, és akik még nem. Ezzel sérülni fog az egyenlő versenyhelyzet biztosítása.

A Bizottság pedig nem tesz eleget azon fő feladatának, hogy védelmezze ezt az alapelvet. A magyar és a lengyel gazdasági szereplők szándékos politikai célú diszkriminációja elfogadhatatlan!"

A Fidesz EP-képviselője szerint ugyanakkor a magyar kormány, a magyar költségvetés a koronavírus-járvány előtti évek kiváló és az idei év várhatóan rekord gazdasági teljesítményének köszönhetően képes előfinanszírozni, el tudja indítani a helyreállítási programokat. Az ehhez kapcsolódó piaci forrásbevonás kedvező feltételekkel sikeres volt.

Kapcsolódó írásaink