Külföld

Folytatódik a migránsok ostroma

A nyomás enyhülése ellenére továbbra is feszült a helyzet a lengyel–fehérorosz határon,kétezer bevándorlót egy őrzött raktárcsarnokba vittek, több száz iraki hazatért

A fehérorosz fegyveresek egyre nyíltabban segítenek a migránsoknak – közölték a lengyel hatóságok, miután bevándorlók két újabb csoportja próbált meg áttörni a határon. Minszk és Moszkva szerint viszont a lengyel hatóságok az erőszakosak, Aljakszandr Lukasenka pedig elismerte, segíthették a menedékkérőket, hogy az uniós külső határokhoz jussanak.

Folytatódik a migránsok ostroma
A fehérorosz hatóságok raktárhelyiségekben szállásolják el a migránsokat
Fotó: AFP/Sputnik/Viktor Tolochko

Noha több migránstábort felszámoltak a lengyel–fehérorosz határon, péntekre virradóra újabb két nagyobb csoport próbált áttörni lengyel területre. A bevándorlók köveket dobáltak a határvédők felé, illetve könnygázt is használtak, de nem jártak sikerrel.

Anna Michalska, a lengyel határőrség szóvivője az MTI tájékoztatása szerint közölte, hogy egy öttagú iraki családot a határőrök egy őrzött lengyelországi befogadóközpontba vittek. Az esetekre Dubicze Cerkiewne és Mielnik települések közelében került sor. A történtek során négy katona megsérült. A Dubicze Cerkiewnénél lezajlott sikertelen ostrom után a migránsok egy részét fehérorosz teherautók vitték el.

Anna Michalska elmondása szerint a fehérorosz fegyveresek egyre nyíltabban vesznek részt a határ menti incidensekben. Lézerrel vakítják el a lengyel határőröket, felvágják a határkerítést, kövekkel és könnygázzal látják el a migránsokat – sorolta.

A kuznica–bruzgi határátkelőnél található tábor felszámolása után a BelTa hírügynökség közlése szerint csaknem kétezer migráns éjszakázott Fehéroroszországban egy fűtött raktárcsarnokban, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pedig utasítást adott a csarnok biztonságának megerősítésére. Egy fehérorosz szóvivő pénteken azt mondta, a migránsok a továbbiakban nem közelíthetik meg a lengyel határt.

A felszámolt tábor lakói közül azonban néhány százan a határátkelő közelében maradtak a lengyel védelmi minisztérium által közzétett videó szerint. A migránsok körében megjelent a koronavírus, ezért a fehérorosz hatóságok közölték, hogy oltópontot létesítenek a raktárcsarnokban.

Leszállt csütörtökön este Erbílben az a Minszkből indult repülőgép, amelynek fedélzetén több száz olyan iraki migráns tért haza, akik korábban a lengyel–fehérorosz határon táboroztak. Az Iraqi Airways gépe később tovább indult Bagdadba.

A Kreml szerint a migrációs válság megoldásához kapcsolatra van szükség Minszk és az Európai Unió között. Vlagyimir Putyin és Aljaszkandr Lukasenka pénteken ismét telefonon beszélt egymással a kialakult helyzetről, amely során aggodalmuknak adtak hangot a lengyel rendvédelmi erőknek a migránsokkal szembeni agresszív fellépése miatt.

A fehérorosz elnök a BBC csatornán pénteken sugárzott interjújában egyébként elismerte, hogy országa az unió határához segíthette a menedékkérőket. „Szlávok vagyunk, van szívünk. Rendfenntartóink tudják, hogy a migránsok Németországba mennek” – fogalmazott. Az elnök azt azonban tagadta, hogy Minszk hívta volna meg a migránsokat.

Engedélyt kaptak az ukrán rendvédelmi szervek, hogy fegyvert használjanak az esetlegesen Fehéroroszországból Ukrajnába betörő migránsok ellen, ha veszélyt jelentenek az ukrán határőrökre.

Kapcsolódó írásaink