Külföld

A migránsok drótvágókkal mennek a lengyel kerítésnek

Megkezdődött a Fehéroroszország felől érkező migránsok nagy csoportjának erőszakos behatolási kísérlete lengyel területre - adta hírül hétfőn a lengyel határőrség.

A migránsok drótvágókkal mennek a lengyel kerítésnek
Lengyel határőrség: megkezdték behatolási kísérletüket a Fehéroroszország felől érkező migránsok
Fotó: AFP/EyePress News

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimje szervezett módon irányítja a lengyel határhoz a migránsok csoportjait - foglalta össze a legújabb történéseket Müller az Andrzej Duda elnök, Mateusz Morawiecki kormányfő és az illetékes miniszterek tanácskozását követő sajtóértekezleten.

A tanácskozást, valamint a válságstáb ezt megelőző ülését amiatt hívták össze, hogy hétfőn megkezdődött a Fehéroroszország felől érkező migránsok nagy csoportjának erőszakos behatolási kísérlete lengyel területre.

Objektum doboz

Müller beszámolója szerint a lengyel határőrség és az őt támogató katonák és rendőrök egyelőre meghiúsították ezt a kísérletet.

Közvetlenül a lengyel határnál jelenleg 3-4 ezer migráns tartózkodik, emellett a lengyel titkosszolgálatok információi szerint Fehéroroszországon belül legalább tíz-húszezer további illegális bevándorló készül a határ átlépésére, közben Minszk folyamatosan újabb migránscsoportok szállítását szervezi az arab országokból - mondta el a szóvivő.

Objektum doboz

Bejelentette, hogy megnövelik a lengyel-fehérorosz határszakaszt védő határőrök, katonák és rendőrök létszámát. Jelenleg a határőröket mintegy tízezer katona támogatja.

A lengyel közszolgálati televízióban közzétett, drónokkal készített videofelvételek szerint a migránsok alkonyatkor sátrakat vertek és tüzeket raktak a határon. Láthatók a felvételeken drótkerítést átvágó illegális bevándorlók is, akikkel szemben a határőrök könnygázt alkalmaznak.

Objektum doboz

A migránsokat kísérő fehérorosz fegyveresek részéről a határon számos provokációra került már sor - mondta Müller. A közeljövőben az ilyen cselekmények eszkalálódása várható, fegyverhasználatra is sor kerülhet - jelentette ki. Szólt arról is, hogy a lengyel fél „csak végső esetben folyamodna fegyverhasználathoz”.

Közölte továbbá: a helyzetről hétfő este a lengyel kormányfő telefonon egyeztet lett és litván hivatali partnerével.

A sajtóértekezleten szintén részt vevő Pawel Soloch, a lengyel államfői hivatalon belül működő nemzetbiztonsági iroda főnöke elmondta: az elnök és a kormányfő a jelenlegi válság különféle megoldásait fontolgatják, folyamatosan kapcsolatban vannak az európai uniós és a NATO-partnerekkel. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Minszk ellen újabb szankciókat vessenek ki.

Objektum doboz

Elmondta, hogy Andrzej Duda hétfőn a litván és a georgiai elnökkel konzultált a helyzetről, és meg fogja vitatni az ügyet Zuzana Caputová szlovák államfővel is. A lengyel elnök hétfőn indult volna szlovákiai látogatásra, a legújabb fejlemények miatt viszont módosították a programját, lerövidítve látogatását.

„Európának meg kell védenie magát”

 Európának meg kell védenie magát - közölték az M1 aktuális csatornának nyilatkozó szakértők hétfőn azzal kapcsolatban, hogy Fehéroroszország felől érkező migránsok nagy csoportja erőszakosan megpróbált behatolni lengyel területre.

Földi László biztonságpolitikai szakértő azt mondta, nem újdonság, ami történik, hanem egy 2015 óta tartó folyamat része. „Ez egy invázió Európa ellen” - jelentette ki. Hozzátette: felkészített erők támadnak, hogy átalakítsák a kontinenst.

Három-négyezer migráns tartózkodik jelenleg a lengyel határ fehérorosz oldalán, a nap folyamán több csoportos határsértési kísérletet sikerült meghiúsítani
Három-négyezer migráns tartózkodik jelenleg a lengyel határ fehérorosz oldalán, a nap folyamán több csoportos határsértési kísérletet sikerült meghiúsítani
Fotó: AFP/Leonid Shcheglov

Európának kötelessége lenne védekezni, mert így menthetné meg az értékeit, helyette azonban belső háborút folytat, a nyugati államok például szemben állnak Fehéroroszországgal - hangoztatta. Úgy fogalmazott, hogy a kontinenst támadó külső erők Fehéroroszországban és Nyugat-Európában is „kollaboránsokra” találnak, akik nem próbálják megakadályozni az „inváziót”.

Európának van eszköze, hogy ellenálljon a zsarolásnak, akárhonnan is érkezzen az - vélekedett. A kontinens katonailag felkészült, meg tudná védeni magát - tette hozzá.

Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ elemzője szerint egyértelműen hibrid hadviselést folytat Fehéroroszország azzal, hogy migránsokat utaztat Lengyelország felé. Mindenképpen el kellene kerülni a jövőben a hasonló feszültségeket, mert hihetetlen biztonsági kockázatokat rejtenek magukban - mondta.

Kijelentette, hogy már évek óta zajlik ez a fajta hibrid hadviselés. Feltette a kérdést: ha most az Európai Unió felismeri, hogy az illegális bevándorlók tömeges szállítása a határra a hibrid hadviselés eszköze, miért nem volt képes ugyanerre akkor, amikor a nyílt társadalom hálózat szervezetei végeztek ugyanilyen tevékenységet.

Koskovics Zoltán úgy vélekedett: az európai országoknak egyértelműen ki kell jelenteniük, hogy a határokat védő államokat, a határvédelmet támogatják.

Litvánia több befogadóközpontjában rendbontás történt

Rendbontások voltak hétfőn Litvánia több befogadóközpontjában, ahol többek között ázsiai és afrikai országokból érkezett migránsokat helyeztek el, akik a fehérorosz határon keresztül jutottak a balti állam területére - közölte a litván határőrség szóvivője.

Giedrius Misutis szerint a legnagyobb felfordulást több mint száz migráns okozta Medininkai településen, Vilnius határában, a határőrség iskolájában berendezett befogadóközpontban. Mint elmondta, a fogvatartás körülményeivel való elégedetlenség nagyrészt ordítozásban és a kerítés demonstratív rázásában nyilvánult meg. A rendbontás néhány órán át tartott, de a biztonsági erők tömegoszlató eszközök bevetése nélkül is tudták kezelni a helyzetet.

Hasonló rendbontások néhány tucat résztvevővel a ruklai és a pabradei befogadóközpontokban, valamint a Kybartai városában működő menekültszálláson is voltak.

Rustamas Liubajevas tábornok, a litván határőrség parancsnoka nem zárta ki, hogy a rendbontásokat összehangolták az illegális migránsok erőszakos akcióival Lengyelország és Litvánia Fehéroroszországgal közös határán.

Felfüggesztik a személy- és teherforgalmat az egyik lengyel-fehérorosz határátkelőn

Kedd reggel 7 órától határozatlan ideig felfüggesztik a személy- és teherforgalmat a lengyel-fehérorosz határon lévő Kuznica Bialostocka közúti határátkelőn - közölte a lengyel határőrség sajtószolgálata.

Kuznica Bialostocka a három lengyel-fehérorosz határátkelő egyike, a hétfői tömeges határsértési kísérletek éppen ennek térségében történtek.

Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: a határátkelő bezárására, a közúti forgalom leállítására biztonsági okokból kerül sor, de a Fehéroroszországgal szembeni „könnyű szankcióként” is értelmezhető.

A határon fennálló helyzetről hétfő este Mateusz Morawiecki is egyeztetett telefonon lett és litván hivatali partnerével.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő hétfő este közölte, hogy három-négyezer migráns tartózkodik jelenleg a lengyel határ fehérorosz oldalán. Elmondta, hogy a nap folyamán több csoportos határsértési kísérletet sikerült meghiúsítani, és a helyzet további éleződése várható.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimje szervezett módon irányítja a lengyel határhoz a migránsok csoportjait - jelentette ki Müller.

Utalt arra, hogy a migránsokat kísérő fehérorosz fegyveresek részéről a határon számos provokációra került már sor.

A közeljövőben az ilyen cselekmények eszkalálódása várható, fegyverhasználatra is sor kerülhet - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a lengyel fél „csak végső esetben folyamodna fegyverhasználathoz”.

Kapcsolódó írásaink