Külföld

Itt az ideje, hogy az Unió is kivegye a részét a teherviselésből

Itt van a morális pillanat, hogy az Európai Bizottság végre elismerje a tagállamok törekvéseit az EU külső határainak megvédésére - hívta fel a figyelmet Varga Judit igazságügyi miniszter közösségi oldalán.

Itt az ideje, hogy az Unió is kivegye a részét a teherviselésből
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: Facebook / Varga Judit

Orbán Viktor miniszterelnök levélben szólította fel az Ursula von der Leyen vezette Bizottságot, hogy a testület térítse meg a magyar határvédelmi intézkedések költségeit. Magyarország eddig több, mint 590 milliárd forintot fordított saját nemzeti költségvetéséből határvédelemre, itt az ideje, hogy az Unió is kivegye a részét a teherviselésből!

Míg 2015-ben fekete bárányok voltunk és sorra indították ellenünk a kötelezettségszegési eljárásokat, mára Görögország, Spanyolország, Bulgária, Szlovénia, Észtország, Litvánia, Lettország és Lengyelország is fizikai határzárat építettek és építenek - fogalmazott az igazságügyi miniszter.

Magyarország megállította a migrációt, megvédve ezzel Európát egy egyre súlyosbodó és magas biztonsági kockázattal járó nyomástól. Azonban a védelem finanszírozásához az Európai Unió eddig nem járult hozzá.

Úgy látjuk, hogy a mostani stabil állapot is veszélyben van, mert az afgán válság és a Belarusz irányából érkező fenyegetések miatt a migráció nemhogy enyhülni nem fog, hanem az eddiginél is súlyosabb mértékű lesz - írta.

Majd hozzátette: Mi továbbra is készek vagyunk biztosítani az Unió belső biztonságát. Most azonban Brüsszelen a sor, hogy kivegye a részét határvédelmi intézkedéseinkből azzal, hogy megtéríti ennek költségeit.

A fenti kérdésekről Stockholmban is kifejtette a véleményét:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink