Külföld

Fidesz: Az uniós energia- és migrációs válságok ideológiai viták helyett megoldást kívánnak

Szerdán délelőtt zajlott a plenáris vita az Európai Tanács október 21–22-i ülésének előkészítéséről. Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának elnöke rámutatott, hogy az Európai Bizottság hibát hibára halmozott ugyanúgy a migrációs válság kezelésében, mint most az energiaválsággal kapcsolatban.

Fidesz: Az uniós energia- és migrációs válságok ideológiai viták helyett megoldást kívánnak
Gál Kinga: Az EU ahelyett, hogy a probléma megoldására koncentrálna, Magyarországot és Lengyelországot szidja
Fotó: MH/Papajcsik Péter

„Magyarország nem engedi, hogy az energiaválság költségeit az állampolgáraival fizettessék meg, ám ezért ismét csak bírálatot kapott. ugyanúgy, ahogy a hatékony határvédelem miatt is csak fegyelmezés illette” - emlékeztetett Gál Kinga, aki felszólalásában rámutatott: az Európai Bizottság 2015-ben képtelen volt kezelni az illegális migrációs válságot, hibát hibára halmozott, elkésett a cselekvéssel.

„Sajnos ugyanezt látjuk most az energiaválságot illetően a rohamosan növekedő áram és gázárakkal, amelyek az európai polgárok többségét érintik. Magyarország már ezt megelőzően rezsicsökkentést hajtott végre, ezután sem engedi az energiaválság költségeit a magyar állampolgárokkal megfizettetni. Miközben ma Berlinben a gáz és áram ára duplája, Bécsben pedig háromszorosa a budapestinek, a magyar fogyasztók legfeljebb csak az üzemanyagköltségek növekedését érzik és nem az általános, hatalmas energiaár emelkedést. Mindezért azonban Magyarország az Európai Bizottság részéről csak bírálatot kap" - mondta el Gál Kinga.

A fideszes képviselő kiemelte, hogy noha ez egy szabályozási kérdés, a Bizottság nem segíti a tagállamokat a válság megoldásában.

„A párhuzam az illegális migráció elleni küzdelemmel egyértelmű. Magyarország évek óta hatékonyan védi a külső határokat, amiért szintén csak fegyelmezést kap. Most amikor keletről is migrációs nyomás nehezedik az Unióra, csak remélni lehet, hogy végre a külső határok hatékony védelme elsőbbséget kap. Az afganisztáni helyzet nyomán nyilvánvalóvá vált, hogy az illegális migrációt minél távolabb kell megállítani Európától, megelőzve egy újabb migrációs válságot. Láthatóan az ilyen válsághelyzeteket a Bizottság nem tudja kezelni, ezért inkább segítenie kellene a tagállamoknak, hogy megtegyék a szükséges lépéseket. Az energiaválság vagy a migrációs válság nem válhat ideológiai vita tárgyává sem az EP-ben, sem a tagállamok között" - hangsúlyozta a képviselő.

Gál Kinga kiemelte: felháborító, hogy Brüsszel ilyen komoly válságok közepette politikai okokból mesterségesen kreált jogállamisági feltételekkel zsarol ahelyett, hogy a szerződésekben lefektetett elvek, a „jóhiszemű együttműködés" vezérelné a Bizottságot és a Parlamentet egyenlő mércével minden tagállam felé".

Kapcsolódó írásaink