Külföld

Megadóztatnák az európai emberek lakásait és autóit

Klímavédelemnek próbálják álcázni a brüsszeli döntéshozók azt, hogy adókat és árakat emelnének, ennek pedig az európai polgárok innák meg a levét.

Megadóztatnák az európai emberek lakásait és autóit
Igencsak megnőtt a benzin ára, Brüsszel ezt még tovább folytatná
Fotó: MH

Brüsszelben az úgynevezett, Európai Uniós Kibocsátás – Kereskedelmi Rendszert (ETS) akarják kiterjeszteni a közúti közlekedésre, azaz az autókra és az épületekre, azaz a családi házakra és lakásokra is.

Ez voltaképp azt jelenti, hogy a brüsszeli döntéshozók meg akarják adóztatni az európai emberek lakásait és autóit.

Nevetséges takarózás, hogy az egyszerű adóemelést a klímavédelem tematikájával nyomnák le az állampolgárok, szerintük minderre a környezetvédelem szempontjából van szükség.

Egyértelmű a cél, az unióban nem a tényleges szennyezésért felelős multinacionális vállalatokkal, hanem a családokkal akarják megfizettetni a klímavédelem árát.

Magyarország Brüsszel áremelési terveit a V4-kel közösen vétózni fogja a jövő héten az EU-csúcson.

Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta, a rezsiharc az első csaták között volt Brüsszellel 2010 után Magyarországon. Amikor a baloldal irányított, a baloldali kormányok folyamatosan engedték, hogy emeljék a szolgáltatók a rezsiárakat, amik így az egekben voltak. Nagy csata volt ezt megváltoztatni - mondta a miniszterelnök.

A rezsiárszabályozás rögzítette a gáz meg a villany árát. Bécsben ma az áram ára duplája budapestiek, a berliniek meg háromszor annyit fizetnek, mint mi. A baloldali képviselők, a Gyurcsány-féle csoport a mai napig piaci árat követel, ez 380-400 ezerrel nagyobb költséget jelentene a magyar családoknak - emelte ki.

Brüsszel semmit nem tett, amikor már lehetett látni, hogy felfelé fognak menni a rezsiárak Európában, ráadásul továbbra is árat emelnének az áram és a villany, valamint az üzemanyag esetében, a klímavédelemre hivatkozva - tette hozzá a miniszterelnök.

A magyar álláspont, hogy nem a lakossággal, hanem a klímaromboló cégekkel kellene ezt megfizettetni. A V4-ek ellenállnak - emelte ki Orbán.

Kapcsolódó írásaink