Külföld

A magyar baloldal emelkedő lakossági árakhoz szoktatná az embereket

Az Európai Bizottság szerdán bemutatta a megugró energiaárak mérséklését célzó javaslatcsomagját. Brüsszel továbbra sem vállalja a felelősség rá eső részét és a kialakult válsághelyzet megoldását teljes mértékben a nemzeti kormányoktól várja - írta lapunkhoz eljuttatott közleményében a Fidesz kép EP-képviselője, Gyürk András és Schaller-Baross Ernő, hozzátéve: mindeközben Donáth Anna, a Gyurcsány vezette baloldal EP-képviselője, rezsiár-emelést és az energiaszegénység korának beköszöntét helyezte kilátásba. „Ezzel újra bebizonyosodott, hogy a magyar emberek csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak az alacsony rezsiárakért folytatott küzdelemben” - emelték ki a fideszes politikusok.

A magyar baloldal emelkedő lakossági árakhoz szoktatná az embereket
A magyar baloldal emelkedő lakossági árakhoz szoktatná az embereket
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az EB javaslatcsomagja a kialakult válsághelyzetet kizárólag a földgázpiacon bekövetkezett eseményeknek tulajdonítja, saját szerepéről nem tesz említést, nem vállalja a felelősséget kudarcos energiapolitikájáért, mint ahogy az elmúlt hónapok tétlen szemlélődéséért és a helyenként túlzottan ambiciózus klímavédelmi csomag árfelhajtó hatásáért sem - mutattak rá a fideszes politikusok.

„Brüsszel a részben általa előidézett válság megoldását a tagállamoktól várja - javaslatainak túlnyomó része a nemzeti kormányok hatáskörébe tartozik, fedezetüket pedig a nemzeti költségvetések adnák” - írta Gyürk András és Schaller-Baross Ernő.

A politikusok rámutattak: Brüsszel csalódást keltő bejelentéseit megelőzően Donáth Anna, a Gyurcsány-vezette baloldal EP-képviselője egy, a Facebook-oldalára feltöltött videóban az olcsó energia végét és az energiaszegénység korának beköszöntét helyezte kilátásba. A momentumos politikus szerint „réges-régen túlléptünk azon, hogy azon merengjünk, akarunk-e ezért többet fizetni„ és kijelentette, hogy a zöld átállás nem lesz fájdalommentes.

”Ezzel újfent bebizonyosodott, hogy a magyar baloldal, ha lehetősége lenne rá, többszörösére emelné a rezsiárakat, mint ahogy azt 2004 és 2008 között a Gyurcsány Ferenc által irányított kormányok tették. A baloldal javaslatai és Brüsszel magatartása egyaránt elfogadhatatlan. A magyar kormány által nyolc éve következetesen folytatott rezsicsökkentési politika a legjobb eszköz a fogyasztók megvédésére és a hatékony klímavédelemhez. A magyar emberek csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak az alacsony energiaárakért folytatott küzdelemben a fokozódó piaci és baloldali nyomás közepette„ - zárták közleményüket a fideszes politikusok.

Kapcsolódó írásaink