Külföld

Egyre több az antiszemita támadás Németországban

A leköszönő német kancellár, Angela Merkel szombat este kétnapos látogatásra érkezett Izraelbe, ahol elsőként Naftali Bennett miniszterelnökkel tartott megbeszélést. 

Egyre több az antiszemita támadás Németországban
Izraelben méltatták Angela Merkel érdemeit, pedig országában aggasztó a helyzet
Fotó: ILIA YEFIMOVICH / DPA / dpa Pi

Az izraeli miniszterelnök Izrael igaz barátjának nevezte a német kancellárt, és kifejtette, hogy az izraeli kormány tagjai egyetértenek a Németországgal ápolt kapcsolatok fontosságában és Angela Merkel nagyrabecsülésében. 

Jaír Lapid külügyminiszter is méltatta a német politikust, megköszönte Merkelnek az antiszemitizmus elleni következetes küzdelmét és az Izrael védelmében játszott szerepét. A német kancellár programjában a Jad Vashem holokauszt emlékmúzeum meglátogatása is szerepel. 

Ezzel szemben a hozzávetőlegesen százezer főt számláló németországi zsidó közösség számos tagja a 2015-ös bevándorlási hullám óta egyre elfajuló antiszemitizmusra panaszkodik. Az országból egyre több zsidó vallású polgár költözik Izraelbe, és a régebbi, 2018-as német szövetségi kormány által közölt adatok is tíz százalékos ugrást mutatnak az antiszemita incidensek terén. Csupán a 2018 év során 1646 zsidóellenes támadást regisztráltak, ezek között pedig mintegy 62 esetben erőszakos cselekményről volt szó, ami hatvan százalékos emelkedést mutat a 2017-es adatokhoz képest. 

A 857 gyanúsítottból mindössze 19-et vettek őrizetbe. Az incidensekért ugyan túlnyomórészt iszlám vallású bevándorló hátterű elkövetők a felelősek, a német szövetségi kormány az ismeretlen tettesek által elkövetett antiszemita támadásokat automatikusan a szélsőjobboldalról szóló statisztikákba vezetik.

Kapcsolódó írásaink