Külföld

Babis a választási veresége után megpályázhatja az államfői tisztséget

Az eddig kormányzó ANO mozgalom veresége a képviselőházi választásokon azt eredményezheti, hogy elnöke, Andrej Babis kormányfő megpályázza a cseh államfői tisztséget - állította hétfőn több cseh napilap a hétvégi választásokat kommentálva.

Babis a választási veresége után megpályázhatja az államfői tisztséget
Andrej Babis cseh miniszterelnök a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Andrej Babis a választások előtt úgy nyilatkozott, hogy az ANO veresége esetén távozik a nagypolitikából, és nem lesz parlamenti képviselő. Vasárnapi videóüzenetében viszont már azt állította, hogy vállalja a parlamenti képviselőséget.

A liberális Mladá Fronta Dnes című napilap szerint ahhoz, hogy Babis sikeres lehessen az elnökválasztáson, először ellenzéki szerepben kell bizonyítania. A Babis tulajdonában lévő lap szerint a választások után jobbközép kormány körvonalazódik, amely a kormányfőnek megnyithatná az utat az elnökválasztás felé. A siker feltétele, hogy Babis előbb következetesen teljesítse ellenzéki feladatait. „A csehek közismerten hajlanak arra, hogy minél jobban kiegyenlítsék az erőviszonyokat. Amennyiben egy 'Antibabis' lesz hatalmon, az Babisnak sokkal inkább megnyitja az utat a Hradzsin felé” - mutatott rá az újság.

Milos Zeman államfő második, egyben utolsó mandátuma 2023 márciusában jár le. Az elnökválasztást várhatóan 2023 januárjában tartják.

A független baloldali Právo szerint a hétvégi képviselőházi választások politikai földrengést okoztak Csehországban, amelyek ugyan apróságokban rejlenek, de végeredményük a hatalomváltás. Az önálló Csehország megalakulása óta első ízben nem lesz jelen a parlamentben a baloldal. A lap szerint a szociáldemokraták és a kommunisták arra fizettek rá, hogy az elmúlt négy évben eljátszották az ANO szatellitpártjainak szerepét. „Csak önmagukat hibáztathatják, figyelmeztetést kaptak éppen eleget” - jegyezte meg a Právo.

A Právo felhívta a figyelmet arra, hogy Csehországnak ezekben a nehéz időkben cselekvőképes kormányra van szüksége. Hogy mennyit kell majd várni az ilyen kormányra, az a köztársasági elnöktől függ. Milos Zeman egészségi állapota azonban nagy kérdőjel - írta az újság.

Stabil a cseh államfő állapota, az intenzív osztályon ápolják

Milos Zeman cseh államfő egészségi állapota stabil - közölte hétfőn Jitka Zinke, a prágai Központi Katonai Kórház szóvivője.

Későbbi közleményében ezt úgy pontosította, hogy az elnököt a katonai kórház intenzív osztályán kezelik. "Az elnök gyógykezelését a páciens részegészségügyi problémáira specializálódott orvosi konzílium határozza meg" - írta Zinke.

A 77 éves Zemant vasárnap délben szállították be a Központi Katonai Kórházba. Miroslav Zavoral, a kórház igazgatója, egyben az elnök kezelőorvosa azt mondta, hogy a kórházi kezelést ő javasolta. Ennek oka, hogy komplikációk léptek fel Milos Zeman krónikus betegségeiben. Részletek és konkrétabb információk nem állnak rendelkezésre.

Az elnök kórházba szállításakor a mentőkocsit és a bejáratot hatalmas fehér lepedőkkel vették körül, hogy újságíróknak megakadályozzák felvételek készítését.

A CTK hírügynökség hétfői jelentése szerint az a kórházi épület, amelyben Zeman fekszik, szigorú rendőrségi őrizet alatt van, egyenruhás rendőrök és több rendőrkocsi van körülötte, s nem szabad megközelíteni. Újságíróknak a kórház területén megtiltották fotók és filmfelvételek készítését.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom