Külföld

„Meg kell állítani a brüsszeli birodalmi törekvéseket!”

Meg kell állítani a brüsszeli birodalmi törekvéseket! Üdvözöljük a Lengyel Köztársaság Alkotmánybíróságának határozatát! - írta Facabook-oldalán Varga Judit.

„Meg kell állítani a brüsszeli birodalmi törekvéseket!”
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: Facebook / Varga Judit

Az igazságügyminiszter emlékeztet, a varsói taláros testület csütörtökön kimondta, hogy az uniós szerződések egyes rendelkezései nincsenek összhangban a lengyel alkotmányos berendezkedéssel. A lengyel Alkotmánybíróság többségi véleménye szerint az uniós tagságból nem következik az, hogy az Európai Bíróság felülírhatná a nemzeti alkotmányokat, vagy, hogy Lengyelország teljes mértékben az Európai Unióra ruházta volna a szuverenitását.

A döntés természetesen óriási felháborodást váltott ki a brüsszeli buborék és a nyugat-európai elit részéről. Lengyelországhoz hasonlóan Magyarországon is alapérték a szuverenitás és önrendelkezés, ezért a magyar kormány határozatban állt ki lengyel barátaink mellett! - írta Varga Judit.

Objektum dobozTeljes mértékben megértjük a lengyel választ, melyet az európai uniós intézmények rossz gyakorlata váltott ki, amellyel rendre megszegik a hatáskör-átruházás elvét. Eljött az idő, hogy útját álljuk a lopakodó uniós hatáskörbővítésnek! - véli az igazságügyminiszter.

A nemzeti alkotmányok és az uniós jog közti határokat az alapszerződések világosan rögzítik, és ezeket önkényesen senki nem hághatja át - teszi hozzá. Az európai uniós intézmények kötelesek tiszteletben tartani a tagállamok nemzeti identitását, politikai és alkotmányos berendezkedését - emeli ki.

Nem köthetik gúzsba a tagállami szuverenitást! - zárja sorait Varga Judit.

Kapcsolódó írásaink