Külföld

Bejelentette lemondását Sebastian Kurz

Bejelentette lemondását szombat esti rendkívüli sajtótájékoztatóján Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Bejelentette lemondását Sebastian Kurz
Sebastian Kurz távozik rendkívüli sajtótájékoztatójáról, melyen bejelentette lemondását
Fotó: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP

„Az ország fontosabb, mint a személyem” – mondta a politikus.

Kurz szerint az országnak stabilitásra van szüksége, nem pedig kísérletezésre. Felelőtlennek nevezte azt a sajtóban már meglebegtetett elképzelést, hogy a kisebbik koalíciós partner Zöldek négypárti kormánykoalíciót fontolgatnak a szociáldemokratákkal (SPÖ), az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), valamint a liberális NEOS-szal.

A Kronen Zeitung tudósítása szerint Kurz átveszi August Wöginger helyét az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakciójának élén, valamint ő marad a Zöldekkel koalícióban kormányzó párt elnöke is.

Sebastian Kurz rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be lemondását
Sebastian Kurz rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be lemondását
Fotó: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP

A kancellári posztot Alexander Schallenberg külügyminiszter veszi át. Kurz hamisnak nevezte a személyét érintő gyanúsításokat.

Herbert Kickl FPÖ-elnök szerint Kurz a mentelmi jogba menekül, a kormányból távozik, de a „Kurz-rendszer” fennmarad.

Az SPÖ szerint Kurz egyet visszalépett, de meghatározó pozícióban maradt.

Az ÖVP frakciója közölte az APA hírügynökséggel, hogy Kurz – aki frakcióvezetőként folytatja – kezdeményezi mentelmi joga felfüggesztését, hogy folytatódhassanak a vizsgálatok, és bizonyíthassa az ártatlanságát.

Jelen állás szerint a Zöldek a koalíciós együttműködés folytatása mellett döntöttek.

Werner Kogler alkancellár helyes, felelős lépésnek nevezte Kurz lemondását, a Schallenberggel való együttműködést pedig eddig konstruktívnak találta. Jelezte, a leendő kancellárral már vasárnap reggel szeretne tárgyalni.

Ahogyan arról lapunk korábban beszámolt, az osztrák ügyészség házkutatást tartott az ÖVP központjában, a kancelláriahivatalban és a pénzügyminisztériumban. A gyanú szerint az ÖVP 2016-ban manipulálta az Österreich napilapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat, és közpénzből fizették a megjelentetésüket.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom